TOMISLAV NIKOLIĆ ZA KURIR: Našu zemlju je napala i ujela vodena zmija!
Foto: Marina Lopičić

Predsednik Srbije

TOMISLAV NIKOLIĆ ZA KURIR: Našu zemlju je napala i ujela vodena zmija!

Politika -
Kad treba pomoći niko ne sme da greši dušu. To bi bio kraj; Ovakve situacije neće se dešavati jednom u sto godina, već češće

BEOGRAD - Upozorenje.Priroda nas opominje ovom katastrofom. Bajina Bašta, Ljubovija, Krupanj... Voda je stigla do gline i pokrenula ogromna klizišta. A gradilo se gde se stiglo. U Krupnju su kuće na svega deset metara od reke, koja se vratila u svoje korito i napravila katastrofu. I o tome u budućnosti moramo da vodimo računa. Reke su se pokazale kao zmije. Probudile su se, ujele, pustile otrov. I ponovo se pritajile. A nikad ne znate kad će se ponovo probuditi i podivljati. Zato moramo da budemo spremni da se odbranimo. Da budemo svesni da se klima menja i da ovakve situacije neće biti jednom u 100 godina, već verovatno češće - rekao je, na početku intervjua za Kurir, predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom jučerašnje posete Ljuboviji, opštini kojoj su poplave nanele ogromnu štetu, a sad joj prete i brojna klizišta.Pomoć stiže, ali građani žele da znaju da li će ona biti usmerena na pravi način. I to zato što su u sličnim situacijama bili iznevereni.- Jeste bilo tako, ali to vreme je iza nas. U situaciji kada treba pomoći, apsolutno niko ne sme da greši dušu. To je kraj Srbije. Ako bi se iko ogrešio, to je kraj srpskog duha. Uveren sam da će Vlada novac deliti potpuno transparentno i tamo gde je zaista potreban. Ne sme biti zloupotreba.I vi svakodnevno obilazite ugrožena područja.- Da razjasnim, glavnu ulogu ima Vlada, ali, naravno, stavio sam se na raspolaganje. Molili su me: „Predsedniče, neka pomoć koja se šalje ide preko vas.“ Ja onda pozovem Aleksandra Vučića i Vladu. Pitam šta je po njihovim saznanjima potrebno u svim ugroženim područjima. Hoću da posetim i manja i veća mesta. Idem i u Obrenovac s velikim konvojem.Pojedini mediji su objavili da ste prošlog vikenda, kad je situacija bila najteža, bili u Bajčetini i pekli rakiju?- Zašto bih ja uopšte odgovarao na optužbe novina koje su radile protiv mene dok sam bio u kampanji, ali i danas, pošto to neprekidno rade. Svedoci smo da se već formirao krug medija koji i Vladu napada za sve što je uradila. I ranije sam bio dežurni krivac, ali sad je to došlo i do Vlade. Kad me takvi napadaju, još sam ponosniji na ono što radim. Vidite, ovo je bila vanredna situacija, sve je u rukama Vlade. Da je bilo vanredno stanje, ja bih kao vrhovni komandant s vojskom preuzeo i civilne strukture i civilne zadatke. Ne bi više bilo mogućnosti da se nešto uradi i da se uopšte pomisli da li je pređena linija zakona ili ne.Da li je Vlada uradila sve da posledice budu što manje?- Vlada je uradila sve što je mogla. Svedoci smo da okolne zemlje imaju mnogo manju materijalnu štetu, a mnogo veći broj izgubljenih života. Ako treba, i ako će nam to pomoći, biću za pojedine medije večita žrtva i meta.Kako gledate na to što se danima spekuliše o broju žrtava?- Moramo da žalimo za svakim izgubljenim životom. I 33 žrtve nisu malo. Nadam se i uveren sam da se taj broj neće uvećavati.

Predsednik uz građane Ljubovije
Predsednik uz građane Ljubovije

PodrškaOLAND MI JE OBEĆAO POMOĆPredsednik Francuske Fransoa Olanda je rekao da će pomoći da se organizuje donatorska konferencija?- Oland je ponudio da budu sponzori i uverio me da su oni naši prijatelji. Nije me sramota da molim kako bi Srbiji bilo bolje. Pomoć će pristizati, ali najviše moramo da se oslonimo na sebe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track