TORTURA: U Turskoj uhapšena dva novinara iz Kanade

Demonstracije se ne smiruju

TORTURA: U Turskoj uhapšena dva novinara iz Kanade

Planeta -
Tursku već gotovo dve nedelje potresaju žestoki protesti protiv, kako ističu demonstranti, autoritarizma premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

ISTANBUL - Dva strana novinara koji za kanadsku medijsku kuću CBC pokrivaju proteste u Istanbulu pritvorila je policija, a kompanija je zatražila dalje informacije od turskih vlasti.

CBC je na svom vebsajtu saopštila da je u kontaktu s novinarima Sašom Petričićem i Derekom Stofelom koji su pritvoreni.

Kanadski ministar spoljnih poslova Džon Berd je na svom Tviteru napisao da je u telefonskom razgovoru sa turskim ambasadorom izrazio zabrinutost povodom tog hapšenja.

"Saša i ja smo dobro. U policijskom smo pritvoru, ali smo dobro. Hvala za lepe reči", rekao je Stofel, kako je napisao Berd na Tviteru.

Tursku već gotovo dve nedelje potresaju žestoki protesti protiv, kako ističu demonstranti, autoritarizma premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

Erdogan i vladini ministri su okrivili međunarodne medije da svojim izveštavanjem podstiču nerede.

Rojters je naveo da su glavni turski mediji dali samo kratke izveštaje o prvim nemirima od pre gotovo dve sedmice, a proširili su izveštavanje tek nakon Erdoganovih komentara o "neuobičajenim scenama haosa".

Erdogan nudi referendum

Portparol partije turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana izjavio je da je turska vlada otvorena za mogućnost održavanja referenduma o planu izgradnje u Istanbulu koji je izazvao masovne proteste koji traju već gotovo dve sedmice.

Ovo saopštenje portparola partije Pravde i razvoja, Huseina Čelika, usledilo je nakon razgovora između Erdogana i grupe aktivista, prenosi AP, ocenjujući da je to prvi veliki gest Erdoganove vlade u pravcu okončanja krize sa protestima na trgu Taksim u Istanbulu koja se proširila i na druge turske gradove.

Ranije danas, hiljade turskih advokata odevenih u crno izašli su iz sudova na proteste u Istanbulu i Ankari, uzvikujući slogane protiv brutalnog ophođenja policije prema njihovim kolegama koji su se pridružili najvećim antivladinim protestima u Turskoj poslednjih nekoliko godina.

Protest advokata je dao novi obrt protestima koji su pre skoro dve nedelje počeli u Istanbulu i proširili se na još nekoliko desetina gradova.

Ti protesti su postali najveći test do sada za premijera Redžepa Tajipa Erdogana i njegovu vladu za 10 godina koliko se nalaze na vlasti, smatra AP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track