TRAGEDIJA NA MONT EVERESTU: Lavina ubila 12 osoba, devetoro nestalih
Foto: AP

Zatrpani snegom

TRAGEDIJA NA MONT EVERESTU: Lavina ubila 12 osoba, devetoro nestalih

Planeta -
Do nesreće je došlo rano jutros kada su nepalski vodiči otišli da zategnu užad za stotine onih koji pokušavaju da stignu na najvišeg svetskog vrha, dodao je zvaničnik. Lavina se dogodila na 5.800 metara, u oblasti poznatoj kao "polje kokica"

KATMANDU - Najmanje 12 nepalskih alpinista poginulo je u snežnoj lavini na padinama Mont Everesta, što je najveća tragedija u istoriji alpinizma na Himalajima, saopštile su nepalske vlasti, uz bojazan da verovatno ima još žrtava.Radi se o vodičima Šerpasima koji su nosili šatore i ostalu opremu za kampove u cilju pripremanja predstojeće sezone osvajanja najvišeg planinskog vrha na svetu."Pronašli smo 12 tela ispod snega. Ne znamo tačno koliko još ima ljudi", rekao je predstavnik Ministarstva turizma Dipendrta Paudel.

Nepalske vlasti su ranije danas saopštile da je pogunilo devet osoba i da se traga za još pet alpinista.Lavina se dogodila na oko 5.800 metara, duž maršrute koja se koristi za osvajanje Mont Everesta visokog 8.848 metara.Spasilačke ekipe, uz pomoć helikoptera nastavljaju potragu. Ekipe su spasle sedam alpinista, naveo je Paudel i dodao da bi bilans žrtava mogao da bude 14. Stručnjak za osvajanje Mont Everesta, Elizabet Houli izavila je da je to najveća tragedija u istoriji alpinizma na Himalajima.

Ona je podsetila da je 1996. godine poginulo osam alpinista u dve ekspedicije. Od kada su prvi put Edmund Hilari i Tenzing Norgaj 1953. godine osvojili krov sveta, na Mont Everest se popelo oko 4.000 alpinista, dok je više od 300 poginulo tokom penjanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track