TRAGEDIJA VESLAČA: Ostali smo i bez Lazara, neko je prokleo klub!

Druga smrt među veslačima u Smederevu

TRAGEDIJA VESLAČA: Ostali smo i bez Lazara, neko je prokleo klub!

Društvo -
Dok je trčao, Lazar Simijonović (17) preminuo naočigled klupskih drugova, koji su u šoku jer je slična sudbina pre dve godine zadesila i reprezentativca Nemanju Nešića (24)

SMEDEREVO - A delovao je potpuno zdravo...

Junior Veslačkog kluba Smederevo Lazar Simijonović (17) preminuo je preksinoć oko 21 sat na trkačkoj stazi u društvu ostalih rekreativaca s kojima je obavljao kondicioni trening!Redovni preglediDan nakon ovog tragičnog događaja, u klubu vlada neverica, naročito što je ovo drugi član kluba čiji se život ovako okončao. Pre dve godine slična sudbina zadesila je reprezentativca i člana istog kluba Nemanju Nešića (24), kad je za vreme lakšeg treninga preminuo u svom kajaku. Veslači koje smo zatekli u prostorijama kluba navode da ne postoje reči koje bi mogle opisati kako se osećaju.- Ne znam šta je ovo, ali kao da je neko prokleo klub - navodi jedan od njih i dodaje da su obojica momaka bili potpuno fizički spremni i zdravi.Trener kluba Dejan Puslov s očajem u glasu potvrđuje da su redovno sprovodili lekarske preglede, a da je poslednji obavljen u februaru.- Nisam sposoban da govorim. Nisam bio tu s njima, ali znam da mu je samo pozlilo tokom treninga i da je pao - rekao je Puslov i dodao da je Lazaru rađen lekarski pregled 6. februara. Sekretar kluba Saša Dragutinović objasnio je da je nakon Lazarevog pada u toku trčanja na treningu bilo još 20 sportista.- Trčali su na stazi pored Dunava i on je samo pao. Nije stigao da se požali, da bilo šta kaže. Deca su odmah pozvala Hitnu pomoć. Nije bio u svesnom stanju, ali je imao puls, i brzo je prevezen na Urgentni centar smederevske bolnice, u okviru koje se nalazi i dom zdravlja u kojem se obavljaju lekarski pregledi svih sportista Smedereva - rekao je on, laički zaključivši da je u pitanju izliv krvi u mozak ili srce, i dodao da je Lazar na treninge dolazio redovno, tri-četiri puta nedeljno, a da se rekreativno bavio veslanjem oko tri godine.Porodica zanemelaU porodičnoj kući nesrećnog mladića okupilo se mnogo prijatelja i rođaka, koji i dalje ne veruju šta ih je zadesilo.Roditelji Slađan i Suzana brišu suze i tiho jecaju, ne želeći dodatno da uznemire Lazarevog mlađeg brata i sestru.- Moj prvenac, moja dika i moj ponos! Budućnost moja. Ne mogu da shvatim da ga nema, pa na zub se u životu nije požalio. Trenirao je i džiudžicu, bio je najbolji i u školi je bio odličan - priča uplakano Slađan i dodaje da je Lazar tog dana bio u školi, gde pohađa drugi razred za saobraćajnog tehničara, da je pojeo ručak i otišao na trening. Nije se požalio na bilo šta, a obdukcija će pokazati šta je uzrok smrti.

Tuga i neverica... Veslački klub Smederevo
Tuga i neverica... Veslački klub Smederevo

Dr Duško IlićNEMARNOST SPORTSKIH KLUBOVA!Doktor Duško Ilić, profesor biomehanike i motorne kontrole na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, kaže da sportski klubovi uopšte nisu revnosni kad su u pitanju sistematski pregledi.- Tek po neki sportski klub vodi računa o redovnim sistematskim pregledima. Najveći problem je to što mnogi treneri greše u načinu doziranja fizičkih opterećenja. Ono što je bitno da se zna je da bi ultrazvuk srčanog mišića trebalo da se radi na šest meseci. Deca od devet do 13 godina treba češće da idu na preglede, a oni stariji od 16-17 godina mogu da rade to malo ređe - kaže on.

Smederevska bolnicaRODITELJI IZBEGAVAJU PREGLEDE!Dr Dušan Oreščanin iz kabineta za sportsku medicinu Opšte smederevske bolnice kaže da pregled podrazumeva opšte i posebne lekarske testove sposobnosti.- Na osnovu njih je dat zaključak da je dete sposobno da trenira. Uzrok iznenadne srčane smrti svuda u svetu još se ispituje - objasnio je lekar i dodao da pregledi koštaju i da roditelji zbog toga izbegavaju decu da podvrgnu njima. Kako kaže, važan im je pečat, pa se dešava da ih 1.000 sportista bez pregleda dobije samo ako su u Smederevu. Da bi bili ozbiljni pregledi, sistem bi morao da učini da budu besplatni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track