Tri nagrade za dramu Biljane Srbljanović
Foto: Damir Dervišagić

Zatvoreno 59. Sterijino pozorje u Novom Sadu

Tri nagrade za dramu Biljane Srbljanović

Pop kultura -
Žiri za najbolju predstavu proglasio dramu „Neoplanta“, dok je „Mali mi je ovaj grob“, najlošiji komad po mišljenju publike, dobio priznanje za režiju, tekst i scenografiju

Biljana Srbljanović je po šesti put osvojila Sterijinu nagradu za najbolji savremeni dramski tekst.Iako je njena drama „Mali mi je ovaj grob“, u izvođenju Šaušpilhaus teatra iz Beča, dobila najnižu ocenu publike - 3,40, osvojila je čak tri nagrade. Žiriju u sastavu reditelj Ljuboslav Majera, rediteljka Anđelka Nikolić, pisac Slobodan Tišma, glumac Nebojša Dugalić i kritičar Boban Jevtić sud gledalaca nije smetao da drami o Gavrilu Principu, pored nagrade Srbljanovićevoj, dodeli i priznanja za režiju i scenografiju.Najbolja predstava je „Neoplanta“ Novosadskog pozorišta, po romanu Lasla Vegela, koju je režirao Andraš Urban. Priznanja za izuzetna glumačka ostvarenja dobili su Srđan Timarov za ulogu Onisima Panfiloviča Belogubova u predstavi „Unosno mesto“ JDP i Igor Đorđević za uloge Martina, Ričija i Dejana u predstavi „Bizarno“ Narodnog pozorišta iz Beograda i Šabačkog pozorišta, Emina Elor za ulogu Koštane u istoimenoj predstavi Narodnog pozorišta iz Subotice i Ivana V. Jovanović za ulogu Olge Ristić u predstavi „Gospođa Olga“ Narodnog pozorišta iz Sombora.

Najbolja predstava... „Neoplanta“
Najbolja predstava... „Neoplanta“

Nagrade fonda „Dara Čalenić“ za najbolje mlade glumce dodeljene su po drugi put Suzani Lukić i Nemanji Oliveriću. Nagradu publike sa ocenom 4,73 osvojila je predstava „Trpele“, u režiji Bobana Skerlića, koju izvodi ansambl BDP. Predstava „Gospođa ministarka“, veliki favorit pre početka festivala, ostala je bez glavnih nagrada. Goran Jevtić je za Živku Ministarku osvojio priznanje za glumačku bravuru „Zoran Radmilović“.Pozorje je sinoć svečano zatvoreno dramom „Zločin i kazna“, koju su izveli gosti iz Gradskog kazališta Gavela iz Zagreba.

Priznanje za izuzetna glumačka ostvarenja dobio je i Srđan Timarov
Priznanje za izuzetna glumačka ostvarenja dobio je i Srđan Timarov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track