Tri posla Dragana Đilasa su krivična dela?!

Trgovac uticajem

Tri posla Dragana Đilasa su krivična dela?!

Politika -
Apotekarska ustanova Beograd nabavlja lekove bez tendera, "Idea" snabdeva beogradske vrtiće i reklamira se preko "Dajrekt medije", a tek je skandal eventualno vlasništvo u ugašenom Presu

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas mogao bi da odgovara zbog krivičnog dela "trgovina uticajem", tvrdi novosadski nedeljnik Akter. Đilasu se prebacuje da je učestvovao u sumnjivim poslovima finansiranja i učešća u vlasništvu ugašenog dnevnog lista Pres, oko poslova Apotekarske ustanove Beograd, kao i snabdevanja beogradskih vrtića preko velemarketa "Idea", koji je u vlasništvu hrvatskog tajkuna Ivice Todorića.- Najveći srpski tajkun Miroslav Mišković mogao je da prizna suvlasništvo u listu Pres jer to za njega nije krivično delo, dok bi za Dragana Đilasa priznanje suvlasništva značilo i krivično delo, s obzirom na to da je državni funkcioner - navodi Akter, koji podseća da je vicepremijer Aleksandar Vučić javno prozvao Đilasa da je suvlasnik tog lista.Ukoliko je Đilas bio suvlasnik Presa, morao je da prijavi svoj udeo Agenciji za borbu protiv korupcije, jer neprijavljivanje predstavlja krivično delo. Drugo, u tom slučaju dovodi se u pitanje i finansiranje lista na račun institucija, ustanova i javnih preduzeća čiji je osnivač grad Beograd, a Đilas gradonačelnik!Kako piše novosadski list, Pres je imao dugu, agresivnu i kritičku kampanju o farmaceutskim kompanijama, uključujući i "Galeniku". Istovremeno, Apotekarska ustanova Beograd (AUB), čiji je osnivač grad Beograd, favorizovala je jednog dobavljača lekova - kompaniju "Feniks farm". Problem je u tome što AUB uopšte ne raspisuje tendere za javnu nabavku lekova, a vrednost tih nabavki meri se desetinama miliona evra na godišnjem nivou!Postavlja se pitanje i da li je gradonačelnik upotrebio svoj uticaj i protivpravno obezbedio najvećem hrvatskom tajkunu Ivici Todoriću posao snabdevanja beogradskih vrtića, kako bi se njegova "Idea" zauzvrat oglašavala preko Đilasove kompanije "Dajrekt medija". Dalje, Akter piše da ako je Đilas bio Miškovićev prikriveni partner u Presu, indikativno je da svom partneru kvari poslovni projekat vredan milijardu evra, jer je grad Beograd u sudskom sporu sa "Lukom Beograd" oko namene tog zemljišta. Ovakvo ponašanje list dovodi u vezu sa takozvanom trgovinom političkim uticajem, koja je krivično delo! To bi značilo da Đilas koristi ovu tužbu kao sredstvo pritiska da sa Miškovićem sklapa druge poslove, kako se proces za "Luku Beograd", u kome je Grad tužilac, ne bi završio nepovoljno po njih.

Član 366 Krivičnog zakona Srbije kaže da će se onaj ko "zahteva ili primi nagradu ili kakvu drugu korist za sebe ili drugog... korišćenjem svog službenog ili društvenog položaja" kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.Akter dalje tvrdi da, prema medijskim napisima, gradonačelnik Đilas državnim i političkim uticajem namešta poslove svojim kompanijama "Multikom grupa" i "Dajrekt medija" i podseća javnog tužioca da je to "dovoljan i zakonit osnov" za pokretanje istrage.

Rastu Đilasove kompanije i dug BeogradaSumnju pojačava to što grad Beograd i kompanije Dragana Đilasa nemaju istovetan razvojni put. Đilasove kompanije ostvaruju vrtoglav rast prihoda meren stotinama miliona evra i nemaju kreditnu prezaduženost, a Beograd je danas, prema rečima samog gradonačelnika, kreditno zadužen 472,3 miliona, iako pre njega gotovo da nije imao dugovanja, piše novosadski nedeljnik.

Za najteži oblik do 10 godina zatvora

Krivično delo trgovina uticajem, iz člana 366 Krivičnog zakona, predviđa zatvor od 3 meseca do 5 godina onome ko "zahteva ili primi nagradu ili drugu kakvu korist za sebe ili drugog, neposredno ili preko trećeg lica, da korišćenjem svog službenog ili društvenog položaja ili stvarnog ili pretpostavljenog uticaja posreduje da se izvrši ili ne izvrši neka službena radnja". Samo obećanje takve pomoći kažnjava se do tri godine."Ko utiče da se izvrši ili ne izvrši službena radnja koja bi se morala po zakonu izvršiti kazniće se od jedne do osam godina." A ako je za posredovanje u ovom slučaju primljena i naknada, počinilac će biti kažnjen od dve do 10 godina!Zakon predviđa i oduzimanje nagrade i imovinske koristi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track