IZJEDNAČIO SE SA FANĐOM: Hamilton pobedio na VN Bahreina
Foto: Reuters

Nastavlja se dominacija Britanca

IZJEDNAČIO SE SA FANĐOM: Hamilton pobedio na VN Bahreina

Ostali sportovi -
Hamilton je zasluženo je stigao do nove 24. pobede u karijeri, a druge u ovoj sezoni. Drugo mesto pripalo je njegovom klupskom kolegi Niki Rozbergu

MANAMA - Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobednik je treće trke sezone u šampionatu F1 koja je vožena na stazi Sakir za Veliku nagradu Bahreina.Hamilton je zasluženo je stigao do nove 24. pobede u karijeri, a druge u ovoj sezoni. Hamilton je danas prvi put pobedio u trci za VN Bahreina i ostvario 24. pobedu u karijeri čime se izjednačio sa legendarnim Huanom Manuelom Fanđom. Britanac je trku završio za sat, 39 minuta, 42 sekunde i 743 stotinke. Drugo mesto zauzeo je njegov klupski kolega Niko Robzerg sa 1,085 sekundi zaostatka. Ovo je druga uzastopna trka da su dvojica vozača Mercedesa osvojila prva dva mesta.

Treće mesto zauzeo je Serhio Peres iz ekipe Fors Indija sa 24,067 sekundi zaostatka. Danijel Rikardo iz Red Bula zauzeo je četvrto mesto, peti je bio Niko Hilkenberg iz ekipe Fors Indija, a šesto mesto zauzeo je aktuelni svetski šampion Sebastijan Fetel iz Red Bula. Bodove su još osvojili vozači Vilijamsa Felipe Masa i Valteri Botas, kao i vozači Ferarija Fernando Alonso i Kimi Raikonen. Hamilton je dobro startovao i već u prvoj krivini pretekao Rozberga, koji je krenuo sa pol pozicije. Rozberg je 19. krugu je pretekao Hamiltona, ali je Britanac uspeo sa unutrašnje strane da ga obiđe i vrati vođstvo. U 20. krugu Hamilton je otišao u boks a Rozberg je preuzeo vođstvo, ali samo na kratko, pošto je posle odlaska u boks prepustio prvo mesto klupskom kolegi. U 42. krugu na stazu je izašao "sejfti kar", posle incidenta u kome je Pastor Maldonado udario u vozača Zaubera Estebana Gutijeresa, čije se vozilo posle kontakta okrenulo u vazduhu. Bezbednosno vozilo je u 47. krugu izašlo sa staze, a Hamilton je uspeo da sačuva prvo mesto.

Rozberg je zadržao prvo mesto u generalnom plasmanu sa 61 bodom, Hamilton je drugi sa 50, a treći je Hilkenberg sa 28 bodova. Trku je obeležio i vozač Meklarena Dženson Baton, koji je u Bahreinu nastupio je u svojoj 250. trci u F1. On je postao peti vozač kome je to pošlo za rukom, posle Rikarda Patrezea, Rubensa Barikela, Mihaela Šumahera i Jarna Trulija. Trka u Bahreinu je prvi put vožena pod reflektorima, pošto je ranije vožena u toku dana.Naredna trka biće održana 20. aprila za VN Kine na stazi u Šangaju.

Hamilton zadovoljan pobedom u BahreinuVozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je da je zadovoljan zbog svoje prve pobede u trci za Veliku nagradu Bahreina i zahvalio ekipi što je dobro pripremila trku. "Zahvalan sam ekipi što je omogućila ovaj uspeh, ovo mi je prva pobeda u Bahreinu. Bilo je uzbudljivo, Niko (Rozberg) je vozio fantastično, bilo mi je teško da odbijem njegove napade. Završnica trke bila je "na nož", ali sam uspeo da ostvarim pobedu", rekao je Hamilton. Rozberg je rekao da je današnja trka najuzbudljivija trka u njegovoj dosadašnjoj karijeri. "Uopšte ne volim što sam iza Luisa, ali ovo je definitivno najuzbudljivija trka u mojoj karijeri. Danas je bio dan ovog sporta, viđen je fantastični šou i vratiću se ovde sledeće sezone da pobedim", rekao je Rozberg. Peres je rekao da je zadovoljan plasmanom na podijum. "Prošlo je dugo otkako sam poslednji put stajao na podijumu, pa je ovo poseban dan za mene. Ovo je tek treća trka sa mojim novim timom, ali bila je veoma dobra", rekao je Peres.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track