Trivan: Većina neizvesna, DS i SPS razgovaraju svaki dan

Trivan: Većina neizvesna, DS i SPS razgovaraju svaki dan

Politika -
Ukoliko budemo u prilici da formiramo većinu mi ćemo to učiniti u narednim danima i obavestićemo javnost da imamo većinu, potpredsednica DS

BEOGRAD - Potpredsednica Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je večeras da su pregovori oko formiranja vlade još uvek neizvesni, ali da demokrate i socijalisti svakodnevno pregovoraju i to, pre svega, oko ekonomskih pitanja i budućih reformi koje je potrebno sprovesti

"Ukoliko budemo u prilici da formiramo većinu mi ćemo to učiniti u narednim danima i obavestićemo javnost da imamo većinu", rekla je Trivan i dodala da je još uvek sve neizvesno, ali da je ona optimista. Ona je za Televiziju B92 naglasila da će se vlada formirati samo ako uspeju da se dogovore oko glavnih pitanja, a to su ekonomska politika, Kosovo i Metohija, evropske integracije...

"Razgovaramo o tome da li možemo rešiti pitanja kursa, deficita, zaduženja, plata i penzija i samo ako dođemo do konsenzusa da se toga držimo i budemo odgovorni za ono što smo se dogovorili možemo govoriti o većini. Mislim da smo blizu toga", rekla je Trivan. Ona je dodala i da se prvi put tokom pregovora o vladi ne razgovara o kadrovima, već o tome šta može da se učini.

"SPS i mi imamo strateško zajedničko opredeljenje, ali moramo naći partnere koji su spremni da na tom putu budu sve vreme, da srovedu reformu koja traje četiri godine", istakla je Trivan. Na pitanje da li SPS i LDP mogu prevazići razlike, Trivan je odgovorila da svi koji hoće da uđu u vladu moraju da se dogovore oko zajedničke politike i prema Kosovu i Republici Srpskoj.

"Za nas ona (vlada) mora da sačuva politku odbrane suvereniteta, da poštuje Dejtonski sporazum i da se bavi zaštitom srpskih interesa. I to su uslovi da vlada na početku mora da ima jasnu politiku, a ne šest lidera koji će razlicito govoriti", precizirala je Trivan i dodala da ta vlada treba da izađe sa konkretnim ekonomskim i političkim merama.

Podsećajući da DS za sada ima dogovor oko većine sa koalicijom oko SPS, SVM i strankom Sulejmana Ugljanina, ona je navela i da se trenutno razgovara sa mnogim partijama, ali da DS ne može sa SNS i DS S. Trivan je ukazala da je situacija posle izbora komlikovanija budući da sada u parlamentu ima 46 stranaka i navodi da u fokusu medija nije dovoljno činjenica da se prave različite većine i da "svi sa svima pregovoraju", kao i da premijersko mesto trenutno nije na ceni budući da nosi veliku odgovornost.

Ona je navela da su DS i SPS saglasni da je potrebno "stezati kaiš" ali ne na građanima, posebno ne onima najsiromašnjima, već na državnoj potrošnji i da se traga za načinima da se do toga dođe i dodala da smatra da je kompromis moguć. "DS ne može da uđe u vladu ako nismo sigurni da nemamo apsolutnu saglasnost sa partnerima šta i kako treba sprovesti, bez obzira da li je to popularno ili ne", naglasila je Trivan. Govoreći o razgovoru Srba sa Kosva sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Trivan je rekla da na to gleda pozitivno i da smatra da Nikolić treba poput Borisa Tadića da preuzme odgovrnost za Kosovo i da bude u stalnoj komunikaciji sa Srbima, ali i sa NATO-m, Kforom i Euleksom, ali i dodala da se ti sporazumi koje su Srbi želeli na uvid mogu naći i na internetu.

"U slučaju da DS uđe u vladu, predsednika Republike nećemo isključiti već ćemo mu pomoći da preuzme odgovornsot u svakoj oblasti u kojoj bude želeo i u kojoj ima nadležnosti", rekla je Trivan. On aje još navela i da se "onog dana kada su Srbi ginuli na Kosovu dešavala "šumadijska inauguracija predsednika Srbije"".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track