TRKA S VREMENOM: Podvodni signali dolaze iz crne kutije nestalog aviona, ali sve su slabiji
Foto: Reuters

Potraga u Indijskom okeanu

TRKA S VREMENOM: Podvodni signali dolaze iz crne kutije nestalog aviona, ali sve su slabiji

Planeta -
U fazi smo u kojoj je signal koji, kako smo uvereni, emituje crna kutija, počinje da bledi, kazao je australijski premijer Toni Ebot. Baterije lokatora traju oko mesec dana
1 / 4 Foto: Reuters

PERT - Australijske vlasti su uverene da niz podvodnih signala detektovanih ispod vode u Indijskom okeanu emituju crne kutije nestalog malezijskog aviona, izjavio je premijer Australije Toni Ebot.

On je rekao da timovi tragaju za boingom 777, koji je 8. marta nestao sa civilnog radara sa 239 putnika i članova posade, na preciznijoj lokaciji na osnovu signala koji su prvi put uočeni u subotu.

Premijer Toni Ebot
Premijer Toni Ebot

"Mi smo u velikoj meri suzili oblast potrage za avionom i vrlo smo uvereni da signali koje detektujemo dolaze sa crnih kutija aviona na letu 370", rekao je Ebot, preneo je AP.

"Ali bez obzira na to, mi sada ulazimo u fazu u kojoj je signal koji, kako smo uvereni, emituje crna kutija, počinje da bledi. Nadamo se da ćemo prikupiti što više informacija pre nego što signal potpuno nestane", dodao je australijski premijer.

Crne kutije, koje sadrže podatke o letu i snimke razgovora u kokpitu, mogle bi pomoći da se rasvetli misterija zašto je boing 777 skrenuo sa kursa kada je nestao 8. marta manje od sat vremena posle poletanja iz Kuala Lumpura za Peking.

Međutim baterije lokatora traju samo oko mesec dana, a od nestanka aviona je već prošlo više od mesec dana. Kada se istroše baterije biće izuzetno teško pronaći crne kutije u okeanu koji je u toj oblasti dubok 4.500 metara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track