TRN U OKU ALBANCIMA: Navalili da sruše crkvu Hrista Spasa u Prištini

Nečovečno

TRN U OKU ALBANCIMA: Navalili da sruše crkvu Hrista Spasa u Prištini

Društvo -
Iz „Srpske“ ističu da je do 2004. na Kosovu uništeno 38 spomenika i objekata kulture i da je bilo ideja da se od nezavršenog hrama Hrista Spasa u Prištini napravi „Memorijalni muzej kosovskih Albanaca.Hramovi SPC na Kosovu se, inače, nalaze pod zaštitom Kfora i Kosovske policije, a većina je ograđena bodljikavom žicom

PRIŠTINA - Posle prošlogodišnjih „napada“ albanskog prištinskog univerziteta, koji je Srpsku pravoslavnu crkvu tužio za navodnu uzurpaciju zemljišta na kome je izgrađen hram Hrista Spasa u centru Prištine, još agresivniji bio je kosovski ministar za prostorno planiranje, Dardan Gaši, koji se ovih dana „založio“ za rušenje ovog pravoslavnog hrama. Time je i zvanično, po ko zna koji put, potvrđeno da je nezavršena crkva Hrista Spasa u centru grada nadomak pokrajinske biblioteke i fakulteta, odnosno zgrade rektorata, trn u oku Albancima.

U utorak se oglasila i Građanska inicijativa „Srpska“, koja najoštrije osuđuje izjavu kosovskog ministra.

- Ovakve i slične izjave već su u prošlosti nanele veliku štetu pravoslavnoj kulturnoj baštini na Kosovu, zato apelujemo na ministra Gašija da retoriku smiri i političke ambicije pokaže postupcima koji su u skladu sa vekom u kome živimo i pravima svih ljudi na veroispovest - navodi se u saopštenju i podseća da je za vreme martovskog pogroma spaljeno i uništeno 35 pravoslavnih hramova, od toga 6 u prvoj kategoriji, što znači crkvenih građevina iz IV, V i VI veka.

Iz „Srpske“ podsećaju i da je do 2004. na Kosovu uništeno 38 spomenika i objekata kulture i da je bilo ideja da se od nezavršenog hrama Hrista Spasa u Prištini napravi „Memorijalni muzej kosovskih Albanaca“.

Apelujući na međunarodnu zajednicu, Euleks i Kfor, da hitno reaguju kako bi bar delimično ublažili nemir među Srbima na Kosovu, „Srpska“ upozorava da ovakve izjave Srbima vraćaju sećanja na dane kada su rušeni hramovi SPC, prognano preko 4.000 Srba, a zapaljeno preko 800 srpskih domova.

- Da li se to traži izgovor za skrnavljenje srpskih hramova i da li ćemo se za ispovedanje vere prijavljivati u ministarstvo gospodina Gašija za dozvole? Kako je moguće, pitamo međunarodnu zajednicu, da se još nije oglasila po ovom jasnom i očiglednom primeru kršenja prava na veroispovest u 21. veku? - ističu predstavnici „Srpska“.

Hramovi SPC na Kosovu se, inače, nalaze pod zaštitom Kfora i Kosovske policije, a većina je ograđena bodljikavom žicom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track