TROVANJE: Voda u Zajači puna fekalija i arsena!
Foto: Shutterstock

OPASNO PO ZDRAVLJE: Evo šta deca piju godinama

TROVANJE: Voda u Zajači puna fekalija i arsena!

Društvo -
Zavod za javno zdravlje Šabac utvrdio da pijaća voda sadrži visoku koncentraciju teških metala i bakterija fekalnog porekla

ZAJAČA - Ugroženo je, pre svega, zdravlje dece!Zavod za javno zdravlje Šabac je ispitivanjem vode u mesnoj zajednici Zajača utvrdio prisustvo štetnih materija, zbog čega su stanovnici tog naselja ozbiljno zabrinuti za svoje zdravlje i zdravlje svoje dece. Od 10 uzetih uzoraka vode sedam je neispravno zbog prisustva povećane koncentracije teških metala (antimona, arsena, kadmijuma...), dok je u pet registrovano i prisustvo bakterija indikatora fekalnog zagađenja. Kao najveći izvor zagađenja u ovom naselju ranije se spominjao rudnik i topionica „Zajača“ koja je 2006. privatizovana i tada je postala članica konzorcijuma „Farmakom“ u vlasništvu Miroslava Bogićevića.Kontaminacija- Navedene neispravnosti predstavljaju ozbiljan rizik po zdravlje ljudi. Voda se ne može koristiti za piće i spremanje hrane, a zbog prisustva metala ni za kupanje, navodnjavanje i napajanje stoke - ističu u Zavodu i dodaju da je zbog rezultata analiza koji ukazuju na vanrednu situaciju potrebno hitno proširiti vodovodnu mrežu grada Loznice do mesne zajednice Zajača, čime bi se trajno rešio problem vodosnabdevanja.Jezdimir Vučetić, zamenik gradonačelnika Loznice, kaže da su hitno preduzeli sve mere da se obezbedi cisterna s pijaćom vodom.- Lokalni vodovod nije najbolje održavan, a površinske vode su razlog kontaminacije rezervoara - naglašava Vučetić i objašnjava da je problem nedostatak novca.Zabrana ministarstva- Susedno selo ima vodovod, ali je promer neadekvatan, pa bi cevi morale da se vuku iz Loznice. To sigurne ne može da se uradi u narednih godinu dana, jer nismo u mogućnosti da to sami finansiramo - navodi Vučetić.U Ministarstvu zdravlja kažu da je njihova inspekcija u julu 2013. zabranila korišćenje vode za piće u MZ Zajača zbog higijenske neispravnosti, a ova zabrana bila je na snazi do dana kada su stigli rezultati nove analize. Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine kažu da je u republičkom budžetu za 2014. obezbeđeno 285 miliona dinara za sprovođenje projekta sanacije deponije šljake, čime će se problem zagađenja rešiti trajno.- U proteklom periodu nekoliko puta smo upozoravali gradsku vlast u Loznici na problem vodovodne mreže i fekalne kanalizacije u Zajači - kažu u ovom ministarstvu.S druge strane, Miroslav Bogićević, vlasnik „Farmakoma“, u čijem sastavu posluju rudnik i topionica „Zajača“, kaže da zagađenje vode nema veze s topionicom jer u vodi nije pronađeno olovo, sa kojim oni rade.- Mi ne proizvodimo antimon, koji je u najvećoj meri pronađen u vodi. To se sliva s planina i nema veze s našim filterima. U tom području se u svim rekama mogu naći ovi metali - objašnjava Bogićević i dodaje da se ponudio da novčano pomogne povezivanje Zajače na vodovod u Loznici.

Krivi planinu... Miroslav Bogićević
Krivi planinu... Miroslav Bogićević

Izveštaj... Zavod za javno zdravlje
Izveštaj... Zavod za javno zdravlje

ČINJENICEŠtetnost pronađenih metala- Antimon - izaziva glavobolju, malaksalost, vrtoglavicu. Podstiče simptome hroničnog kataralno-iritativnog sindroma sluzokože respiratornog i digestivnog trakta.n Kadmijum - kod trovanja ovim metalom javlja se povraćanje. Akumulira se u bubrezima i ima dugo biološko vreme poluraspada, od 10 do 35 godina; dovodi do bubrežne disfunkcije i anemije.- Arsen - hronično trovanje stanovništva koje koristi vodu za piće kontaminiranu arsenom manifestuje se hiperpigmentacijom kože i hiperkeratozom (zadebljanje površinskog sloja kože); dovodi do nesvestice, povraćanja i bola u digestivnom traktu, oštećenja krvnih sudova i nenormalnog rada srca, nerava, jetre i bubrega.

Nije prvi putDECU TRUJU GODINAMAJoš 2011. analize su pokazale da je kod 50 odsto dece iz Zajače, od ukupno njih 49 kojima je vršena analiza krvi, zabeleženo povećano prisustvo olova u organizmu. Roditelji su još tada govorili da je ovakva slika posledica blizine topionice „Zajača“ i da štetne materije iz ovog postrojenja truju njihovu decu. Međutim, i nekoliko godina kasnije nije se mnogo promenilo, iako je smanjena proizvodnja u topionici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track