TUGA DO NEBA: Oproštaj dečaka iz Sirije od ubijenog brata
Foto: Printscreen Yt

Užasi Sirije: Objavljen snimak koji je potresao čitav svet

TUGA DO NEBA: Oproštaj dečaka iz Sirije od ubijenog brata

Planeta -
Tuga: Na sajtu Lajvlik postavljen još jedan video zapis kao dokaz stradanja nedužnih u stravičnom građanskom ratu koji traje duže od dve godine

DAMASK - Neizvesna sudbina.Stravične scene koje sa sobom donosi građanski rat u Siriji, koji bez prestanka besni duže od dve godine, ne prestaju da potresaju svetsku javnost. Najnoviji video-snimak na internetu na kojem se vidi kako se jedan sirijski mališan od svega desetak godina oprašta od svog poginulog brata tužnom molitvom i jedva čujnim glasom ispunjenim tugom odslikava gotovo sav užas u arapskoj državi zaodenutoj stradanjem.Poginuli dečak izgubio je život u jednom od brojnih bombaških avionskih napada koji se svakodnevno odvijaju nad Sirijom tokom oštrih borbi vojske režima Bašara el Asada i grupa pobunjenika. Na potresnom video-zapisu vidi se kako najverovatnije roditelji primiču telo žrtve njegovom malom bratu, koji polugo leži na improvizovanom krevetu u skloništu za civile da bi mogao da se oprosti od njega i uputi mu poslednje reči. Zatim sledi tužna molitva dečaka, koji uz to laganim pokretima rukom mazi preminulog brata po obrazu. U jednom trenutku kao da gubi snagu i okreće se kameri sa zgrčenim licem i suzama u očima, ali onda opet nastavlja da govori obraćajući se svom najvoljenijem članu porodice, koji više ne može da ga čuje.U Siriji je tokom sukoba život izgubilo više od 10.000 dece, a ona koja su preživela prinuđena su da svakodnevno prolaze pakao. Gotovo sva su zaboravila šta je pravo detinjstvo, a prema rečima devojčice Fare (8), njena omiljena igra postala je da sa ocem Abu Ali el Sahibom, inače pobunjenikom, sakuplja šrapnele po ulici da bi on mogao da napravi eksploziv i rakete.Inače, nakon objavljivanja snimka dečaka na sajtu Lajvlik, najveći broj komentara ljudi širom sveta odnosio se na to da je smrt deteta iskorišćena kao propaganda pobunjeničke strane u Siriji da bi se krivica svalila na režim predsednika Asada.

Konferencija i dalje bez uspehaZARAĆENE STRANE NE KOMUNICIRAJUDelegacije sirijske vlade i opozicije juče su nastavile pregovore tokom kojih bi trebalo da se bave humanitarnim pitanjima u Siriji, uključujući i zahteve opozicije, koja od Damaska traži da oslobodi žene i decu zatvorenike, ali iako su se predstavnici zaraćenih strana našli za istim stolom, ne progovaraju jedni s drugima. Portparolka UN rekla je da su se oni sastali u sedištu UN u Ženevi u prisustvu međunarodnog posrednika Lahdara Brahimija, koji pokušava da posreduje u sklapanju mirovnog sporazuma o okončanju sukoba, koji traje skoro tri godine.

http://www.youtube.com/watch?v=eBzE7GDWfR8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja