TUGA i PATNJA: Devojčici naduvena glava kao balon
Foto: Reuters

TUGA i PATNJA: Devojčici naduvena glava kao balon

Planeta -
Hidrocefalia predstavlja retku bolest gde se tečnost skuplja u lobanji, a Runa od svog rođenja boluje od ove retke i neobične bolesti

NJU DELHI - Šesnaestomesečna devojčica Runa Begum iz gradića Argatala na istoku Indije boluje od neobične i retke bolesti hidrocefalie, zbog čega je njena glava tri puta veća od normalne veličine, a njen nesreći otac koji radi u fabrici cigala nije u mogućnosti da joj plati lečenje.

Hidrocefalia predstavlja retku bolest gde se tečnost skuplja u lobanji, a Runa od svog rođenja boluje od ove retke i neobične bolesti.

Njen otac Abdul Rahman slomljenog srca svakog dana brine o devojčici kojoj je glava otekla kao balon i na sve načine želi da joj pomogne, ali pošto nema novca nije u stanju da plati lečenje svojoj ćerci, koja bi mogla da umre svakog trenutka.

Dr Piter Haideman pedijatar neurolog sa Univerzitetskog medicinskog centra Raš u Čikagu, rekao je da postoji mogućonst da se devojčica izleči ispuštanjem viška tečnosti iz glave, ali je izrazio sumnju da postoji i neka druga vrsta oštećenja na primer devojčicinog mozga koji je trenutno pod velikim pritiskom.

„ Ne bih se iznenadio ako dete ostane slepo“ rekao je dr Haideman i dodao da nikada u svojoj lekarskoj praksi nije video ovakav ekstreman slučaj hidrocefalie, kao i da postoji još jedna zagonetka u ovoj dijagnozi vidljive vene na glavi devojčice.

Gil Iaz, lekar i član britanske dobrotvorne organizacije za hidrocefaliu u Indiji, rekao je da procedura lečenja traje samo 30 minuta, a da troškovi iznose od 300 do 1.200 dolara, što nesrećni otac Ali Rahan nema jer u ciglani samo zarađuje 2,75 dolara dnevno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja