TURBE 7 BRAĆE U SARAJEVU: Opasno sujeverje ili stvarno otkriva budućnost?!
Foto: Printskrin

Opsedaju ga turisti

TURBE 7 BRAĆE U SARAJEVU: Opasno sujeverje ili stvarno otkriva budućnost?!

Pop kultura -
Posećivanje i čitanje molitve nad mauzoleom i ubacivanje novca u sedam prozora u nadi da će im pomoći nema osnova u islamu jer samo se pomoć može tražiti od Boga

Legenda o mauzolej ili turbe "Sedam braće", koje se nalazi podno Bistrika u Sarajevu mesto je koje posećuju brojni građani iz cele Bosne i Hercegovine i sveta jer se veruje da će im ispuniti želju, pomoći ili otkriti šta ih čeka u budućnosti, našla se na udaru islamske zajedni koja tvrdi da to nije u duhu islamskog verovanja i da nema osnova u njihovom učenju.

Prema islamskom učenju, posećivanje i čitanje molitve s nadom da će im ukopani u njima pomoći, nema osnova u islamu jer samo se pomoć može tražiti od Boga i to je veoma opasno verovanje.

Prema verovanju ljudu u muzoleju su sahranjena sedmorica braće po krvi i svi koji dođu i pomole se na tom mestu dobije odgovor ili pomoć.

Prema pričanju Sarajlija, ko god ode i zamisli želju, Sedam braće im na putu do kuće otkriju kakva ih sudbina čeka. Običaj je da se, za ispunjenje želje, pred prvim vratima i na svakom prozoru prouči molitvu (fatiha) i da se rukama dodirne prozor i kroz sedam otvora ubaci isti iznos novca. Prema narodnom verovanju, posle ubacivanja sedam novčića, od turbeta se ne treba vraćati istom ulicom kojom se došlo, a u povratku treba osluškivati koje će prve reči izgovoriti slučajni prolaznici.

Prema nekim pričama, jedna devojka je želela da sazna za koga će se udati i dok se vraćala, prve reči koje je čula dok se vraćala bila je priča dvoje slučajnih prolaznika: "Udala se negde u Mahmutovac", i stvarno se devojka udala posle određenog vremena baš u Mahmutovac. Druga devojka, studentkinja, htela je da sazna da li će položiti ispit. Otišla je do Sedam braće, ubacila istu sumu novac u sedam prozora, pomolila se i dok se vraćala, prošla je pored javne govornice i čula kako neko govori 9, 9,9. Znala je da će proći ispit i stvano je dobila devetku.

Ko je zapravo sahranjen u mauzoleju

Podigao ga je Sulejman-paša Skopljak oko 1815. godine, a mnogi veruju da su u turbetu ukopana braća po krvi, ali zapravo u pitanju su nevino pogubljeni ljudi koji nisu bili u krvnom srodstvu.

To mesto je, prema predanjima, zagrađeno u jednoj kućici jer se nad njihovim grobovima počela viđati svetlost. Nakon što je to vidio i tadašnji namesnik Sulejman-paša Skopljak, naredio je da se na tom mestu napravi muzolej sa sedam prozora. Napravljena je i kuća, a kasnije je u toj kući nastala tekija (islamska verska tekija). Iznad svakog mezara je prozor, a pored svetiljka.

Predanja kažu da je tu sahranjen izvesni šejh koji je došao sa sultanom Fatihom. Kasnije su sahranjena dva putujuća derviša, koja su bila osumnjičena za krađu novca iz pašinih Saraja 1494. godine, pa su nevino pogubljeni. Odmah nakon njihovog pogubljenja uhvaćeni su kradljivci. Poslednja su sahranjena četiri kapetana koje je Mustafa-paša Dalbatan pogubio zato što nisu pravovremeno obavestili o najezdi vojske princa Eugena Savojskog na Sarajevo 1697. godine.

Sulejman-paša postavio je kasnije i čuvare, a jedan od njih bio je rođeni Sarajlija, šejh Sejfulah Iblizović. Po završetku školovanja u Carigradu 1865. godine, Iblizović je preuzeo dužnost čuvara. Osnovao je i tekiju koja je u početku bila samo prostorija za čuvara turbeta "Sedam braće".

EPK/akos.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track