TURSKA: Naša sudbina je u Aziji, a ne u EU
Foto: Anadolija

TURSKA: Naša sudbina je u Aziji, a ne u EU

Planeta -
Veći interes za ulazak u Šangajsku organizaciju Ankara je pokazala u trenutku kada je bila zabrinuta zbog sporog napretka pristupih pregovora s EU

ISTAMBUL - Turska, članica NATO-a, u petak je potpisala memorandum o razumevanju sa Šangajskom organizacijom za saradnju, blokom kojim dominiraju Kina i Rusija, te objavila da je njezina sudbina u Aziji.

”Ovo je za nas istorijskii dan", rekao je turski ministar spoljnih poslova Ahmed Davutoglu u kazahstanskom gradu Alma Ati posle potpisivanja memoranduma o razumevanju s glavnim sekretarom Šangajske organizacije za saradnju Dmitrijem Mezentsevim.

Kina, Rusija i četiri zemlje iz centralne Azije - Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan 2001. osnovale su Šangajsku organizaciju za saradnju, kao regionalni bezbednosni blok i kako bi se suprotstavile potencijalnim pretnjama radikalnog islamizma te trgovini drogom iz susednog Afganistana.

Veći interes za ulazak u Šangajsku organizaciju Ankara je pokazala u trenutku kada je bila zabrinuta zbog sporog napretka pristupih pregovora s EU-om. S obzirom na to da je Turska pregovore o pridruživanju Uniji počela 2005., a dosad je zatvorila samo jedno od 35 političkih poglavlja, okrenula se alternativnoj organizaciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track