TURSKA SPREMA INVAZIJU: Napašćemo Siriju i reći da idemo protiv Al Kaide
Foto: Beta

Besni Erdogan blokirao Jutjub

TURSKA SPREMA INVAZIJU: Napašćemo Siriju i reći da idemo protiv Al Kaide

Planeta -
Na tajnom snimku,koji je procureo na Jutjub, visoki turski funkcioneri, uključujući šefa obaveštajnih službi i ministra spoljnih poslova, razgovaraju o mogućim vojnim operacijama u Siriji - tačnije potencijalnoj invaziji

ISTANBUL - Turska ozbiljno razmišlja da napadne Siriju, rekao je turski ministar spoljnih poslova na snimku koji se pre nekoliko sati pojavio u javnosti. Neko ga je objavio na Jutjubu i to u dva dela. Nedugo nakon toga, Turska je zabranila korišćenje tog internet servisa.

http://www.youtube.com/watch?v=5zVuVMb0Yh4#t=149

Sama autentičnost snimka još uvek nije potvrđena, jer turske vlasti odbijaju da raspravljaju o toj temi. Jedino što su rekli je da prisluškivanje i tajno snimanje razgovora nije dozvoljeno.

Time su možda potvrdili kako zaista planiraju da objave rat Asadu. Objavu snimka zabranilo je i vrhovno telo za radio i televiziju Turske.

Ne razmišljaju o napadu nego o invaziji

Na tom snimku, kako prenose mediji, visoki turski funkcioneri, uključujući šefa obaveštajnih službi i ministra spoljnih poslova, razgovaraju o mogućim vojnim operacijama u Siriji - tačnije potencijalnoj invaziji. Rojters ističe kako se "autentičnost snimka ne može da potvrdi", ali takođe navodi kako je ovo "snimak koji bi potencijalno mogao da bude najštetniji za vlasti".

Napašćemo ih i reći da idemo protiv Al-Kaide

- Operacija protiv ISIL-a ima međunarodni legitimitet. Reći ćemo da idemo protiv Al-Kaide - poručuje glas za kojeg se veruje da je zamenik sekretara ministra spoljnih poslova, Feridun Sinirlioglu.

Dalje u razgovoru šef obavještajnih službi, Hakan Fidan, poručuje ministru spoljnih poslova, Ahmetu Davutogluu: "Povod se može da stvori. Samo je potrebna volja".

Na snimku se raspravlja o preuzimanju kontrole nad grobnicom Sulejmana Šaha koja se nalazi na severu Sirije. Šah je bio deda Osmana I., utemeljivača Osmanskog Carstva. Jasno je da bi takva operacija bila i deo predizborne kampanje vladajuće stranke.

http://www.youtube.com/watch?v=VWhz7RCHpRY#t=159 1

Ipak uprkos službenoj zabrani Jutjuba Turci mu ipak uspevaju da pristupe ilegalnim putevima, kao i društvenoj mreži Tviter, koja je takođe zabranjena pre nekoliko dana zbog napada na turske vlasti.

'Ugasili' Jutjub zbog ruganja Erdoganu: 'Transvestitu'

Još jedan od mogućih razloga zabrane Jutjuba je objava snimka turskog predsednika Erdogana s jednog mitinga na kojoj se promukao obraća narodu. Zbog boje glasa, Turci su počeli da mu se rugaju da je transvestit. Jedno od mogućih objašnjenja glasa Turci nude na društvenim mrežama.

- Sigurno se drao celu noć na svoje podređene. Razlog tome je taj što je pre par dana na internet izašla kućni snimak seksa jednog od turskih političara Denisa Bajkala.

http://www.youtube.com/watch?v=QsjD6787mDs

Dautoglu: Postavljanje snimka na Jutjub, objava rata Turskoj

Ministar inostranih poslova Turske Ahmet Davutoglu izjavio je danas da postavljanje na Jutjub snimka razgovora vodećih zvaničnika, koji diskutuju o mogućim vojnim operacijama u Siriji, predstavlja objavu rata "turskoj državi i naciji".

Davutoglu, koji je jedan od učesnika razgovora u spornom snimku, nije precizirao na koga se odnose njegove reči, prenosi Rojters.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan, koji je suočen sa lokalnim izborima od kjlučne važnosti u nedelju, istakao je, međutim, da je on meta kampanje klevetanja na Internetu koju organizuje jedan islamski sveštenik s ciljem da ga sruši s vlasti i podrije Tursku.

Reč je o kontroverznom Fetulahu Gulenu, koji je nekad podržavao Erdogana, a danas se smatra pokretačem korupcionaških afera koje već mesecima potresaju tursko društvo,

Gulen je demantovao optužbe premijera Erdogana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track