Turska: Vojska spremna na puč?

Protesti dobijaju novu dimenziju

Turska: Vojska spremna na puč?

Planeta -
Vojnici stali na stranu demonstranata, čak se sukobili s policijom, pa se strahuje da bi mogli nasilno da skinu vladu, slično kao 1997.

ANKARA - Duboke podele.Turska vojska mogla bi da izvede puč nalik onome iz 1997, strahuju analitičari. Prema njihovim navodima, vojska i policija su već u sukobu jer su vojnici stali na stranu učesnika protesta, koji protiv vlade premijera Redžepa Tajipa Erdogana demonstriraju već dve nedelje. Budući da je Erdogan podelio zemlju, vojska bi mogla da uzme stvar u svoje ruke.Proces 28. februaraPredstavljajući demonstrante kao lopove i ekstremiste, koji kuju zaveru protiv vlade i pokušavaju da stvore haos koji će dovesti do njenog pada, Erdogan planira da organizuje miting svojih pristalica u Sindžanu, u Ankari, što nije slučajno. Naime, Sindžan je postao simbol poslednje velike intervencije turske vojske 28. februara 1997. To se kasnije nazivalo „postmoderni puč“, tj. Proces 28. februara. Tada su, u sklopu političke kampanje protiv islamističke vlade premijera Erbakana, generali naredili da tenkovi izađu na ulice Sindžana i podrže vojni puč. Ta kriza dovela je do ostavke vlade. Danas su odgovorni za puč 1997. iza rešetaka, u sindžanskom zatvoru, a među njima su i visokopozicionirani generali.Pomoć demonstrantimaInteresantno je to što se vojska već nekoliko godina ne oglašava povodom unutrašnje politike, već se s vladom konsultuje iza zatvorenih vrata.U sadašnjoj situaciji vojska je, prema navodima analitičara, veoma zabrinuta zbog mogućeg suočavanja vojske i policije. Naime, nekoliko vojnih ustanova u Istanbulu i pojedini pripadnici vojske pomogli su demonstrantima tokom prvog dana protesta. Pomogli su im protiv oštre i prekomerne upotrebe sile policije, a demonstranti su hirurške maske za zaštitu od suzavca dobili baš u vojnoj bolnici. U jednom trenutku, grupa demonstranata je potražila sklonište u drugoj vojnoj ustanovi, a čak su zabeleženi i manji sukobi između vojnih i policijskih oficira u jednoj vojnoj bazi.Erdogan veruje u zaveruUtku Čakirozer, dopisnik Kumhurjeta iz Ankare, kaže da su sprovedene stroge mere da bi se vojska zadržala podalje od demonstracija.- Koliko znam, zabranjena su čak i vikend-odsustva za regrute da bi se izbegao susret s policijom - naveo je novinar Kumhurjeta.On dodaje da, istovremeno, novi Erdoganovi govori mnogo više ukazuju na jednu drugu pretnju.- Erdogan proteste vidi kao zaveru čiji je cilj da se obori njegova vlast - ukazao je Čakirozer.

Povređeno 2.000 ljudiPolicija je na silu preksinoć rasterala demonstrante s Trga Taksim u Istanbulu, a u sukobima je povređeno čak 2.000 ljudi. Učesnici protesta su zasuti vodenim topovima, gumenim mecima i suzavcem, pa su volonteri postavili improvizovane bolnice za zbrinjavanje povređenih.Turski premijer Redžep Tajip Erdogan sastaće se za vikend s predstavnicima demonstranata, koji već 13 dana traže njegovu smenu. Međutim, učesnici protesta ne znaju ljude s kojima je najavio razgovor i tvrde da su to lažne vođe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track