U Briselu bez dogovora o skupštinama na severu Kosmeta
Foto: Beta

Konstituisanje četiri opštine sa srpskom većinom

U Briselu bez dogovora o skupštinama na severu Kosmeta

Politika -
Beograd insistira na tome da je konstituisanje opština na severu Kosova i Metohije nastavak izbornog procesa i da, kako je i dogovoreno, taj proces mora biti neutralan u odnosu na status Kosmeta

BRISEL - U Briselu do petka uveče nije bio postignut sporazum Beograda i Prištine oko konstituisanja četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i Metohije budući da delegacija prištinskih vlasti praktično nije odustala od zahteva da se čin konstituisanja obavi uz obeležja takozvane "Republike Kosovo".

Beograd insistira na tome da je konstituisanje opština na severu Kosova i Metohije nastavak izbornog procesa i da, kako je i dogovoreno, taj proces mora biti neutralan u odnosu na status Kosmeta.

To su preneli evropski diplomatski izvori, a član tima za primenu sporazuma Beograd-Priština Dejan Pavićević rekao je da treba sačekati da se pregovori obave do kraja.

Evropski izvori su naveli da bi dodatni razgovori o rešenju ovog problema mogli biti nastavljeni i u subotu, a da u međuvremenu timovi dve strane obavljaju telefonom konsultacije s Beogradom, odnosno Prištinom.

Tim Beograda i čelnici novoizabranih srpskih opština na severu Kosova naglašavaju da je konstituisanje tih opština nastavak izbornih radnji i zato moraju biti neutralne u odnosu na status Kosova, kako je to i predviđeno Sporazumom Beograd-Priština.

Oni podsećaju da je ceo postupak opštinskih izbora u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji održan na toj osnovi, bez obeležja vlasti u Prištini. Konstitutivne sednice trebalo je da budu održane pre dve nedelje, ali su odložene na molbu Vlade Srbije i Evropske unije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track