Nikolić: EU neće tražiti priznavanje Kosova
Foto: AP

Brisel

Nikolić: EU neće tražiti priznavanje Kosova

Politika -
U toku razgovora predsedniku Srbije jasno stavljeno do znanja da su njegove nedavne izjave o Vukovaru i Srebrenici neprihvatljive za EU

BRISEL - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u Briselu da je od sagovornika u Evropskoj uniji (EU) čuo da Unija nikada neće tražiti priznanje nezavisnosti Kosova, ocenjujući dobrim njihov zahtev da Srbi i Albanci na Kosovu žive mirno, bezbedno i bogato.

Nikolić je, posle razgovora sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barozom, naglasio da Srbija ostaje predana članstvu u EU i da će učiniti sve što je u njenoj moći da dobije do kraja godine datum za početak pregovora o članstvu.

Brisel smatra uspešnom prvu predsedničku posetu Tomislava Nikolića, rečeno je danas u Evropskoj komisiji, uz napomenu da je predsedniku Srbije skrenuta pažnja na važnost pomirenja u regionu.

“Razgovori su bili veoma dobri”, rekao je funkcioner EU koji je prisustvovao današnjem Nikolićevom susretu sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton. “Mislim da smo pokrili sve važne teme”, dodao je.

Isti izvor je, međutim, ukazao da je Nikoliću jasno stavljeno do znanja da su njegove nedavne izjave o Vukovaru i Srebrenici neprihvatljive za EU.

“Podsetili smo ga da je istorija Evrope puna krvavih sukoba i netrpeljivosti, ali da su oni prevaziđeni nakon što je odlučeno da se krene putem pomirenja”, kaže izvor.

Funkcioner EU je rekao da je Nikoliću rečeno da je sličan proces pomirenja neophodno sprovesti i na Zapadnom Balkanu kako bi ceo region imao evropsku perspektivu.

Kad je reč o Kosovu, Nikolić je rekao da je dogovorena intenzivna saradnja kako bi se obezbedio mir i bezbednost za sve građane, a posebno na severu. On je istakao da treba da se spreči jednostrana akcija sa bilo koje strane koja bi ugrozila mir i bezbednost.

EU bi trebalo da obrati više pažnje na težak život građana Srbije i veliku nezaposlenost, ukazao je Nikolić svojoj sagovornici, i istakao sa "ako nam EU ne pomogne da počnemo da radimo, možda nikada nećemo dostići standarde potrebne da bi Srbija bila u EU".

Predsednik Srbije je rekao da ga je Ketrin Ešton ubedila da iskreno želi da vidi Srbiju u EU, i da mu sada ostaje da političare ubedi da što pre formiraju vladu kako se ne bi gubilo dragoceno vreme. Nikolić je obraćanje novinarima je završio rečima da Srbija nikada neće priznati Kosovo.

Rompej: Potvrđena evropska perspektiva Srbije

Predsednik Saveta EU Herman van Rompej saopštio je posle razgovora sa predsednikom Srbije potvrđena evropska perspektiva Srbije i poručeno da je normalizacija odnosa sa Kosovom ključni uslov za otvaranje pregovora o članstvu.

Očekujemo da Beograd primeni postignute sporazume sa Prištinom, posebno o regionalnom saradnji i graničnim prelazima, navodi se u pisanoj izjavi Van Rompeja, i dodaje da se mora pronaći rešenje za promenljivu situaciju na severu Kosova, koje će biti u interesu ljudi koji tamo žive.

Saglasili smo se da su odnosi sa EU ključni za budućnost Srbije. Izvesna perspektiva članstva u EU je doprinela stabilnosti u regionu i ubrzala je neophodne reforme. Napori Srbije doneli su rezultate u martu, kada joj je Evropski savet odobrio status kandidata za članstvo, naveo je Van Rompej.

Srbija sada mora da iskoristi priliku i fokusira se na dalji napredak, a EU će učiniti sve da joj u tome pomogne, dodao je on. Van Rompej je istakao da se mora nastaviti reformski proces, posebno u oblasti pravosuđa, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i zaštiti manjinskih zajednica.Herman Van Rompej je Nikoliću poželeo uspeh u predsedavanju Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropu, ističući da će to biti dobra prilika da se demonstrira privrženost Srbije regionalnoj saradnji.Predsednik Srbije je u Briselu razgovarao i sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barozom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track