U EVROPSKOM PAKETU: Devet nemačkih uslova Srbiji

Dug je put

U EVROPSKOM PAKETU: Devet nemačkih uslova Srbiji

Politika -
Nemačko-britanski papir je sročen na dve strane, prosleđen državama članicama EU i trenutno se o njemu vode razgovori u Evropskom savetu

BERLIN - Zvanični Berlin spremio je listu od devet zahteva na kojima insistira da budu ugrađeni u pregovarački okvir za Srbiju, a koji bi EU trebalo da usvoji u decembru.

Prema saznanjima lista, četiri ključna zahteva „nemačkog paketa“ podržala je i Velika Britanija.

To su da se pored poglavlja 23. i 24. odmah otvori i poglavlje 35. (Kosovo), kao i da se ova tri „odseka“ poslednja zatvore, da se primene sve tačke Briselskog sporazuma, a da Beograd konstantno, na terenu, dokazuje da neće ometati Prištinu u procesu evropskih integracija, da Beograd i Priština potpišu sporazum o dobrosusedskim odnosima pre punopravnog članstva u EU i da se pregovori suspenduju u bilo kom momentu, ukoliko Beograd okleva ili prekine sprovođenje preuzetih obaveza.

Preostalih pet tačaka, manje-više, preslikavaju Deklaraciju o Srbiji, koju je Bundestag usvojio 27. juna, gde se traži uspeh lokalnih izbora, potpuno uklanjanje paralelnih struktura na Severu, slobodno kretanje kosovskih carinika, nastavak reforme pravosuđa i borba protiv korupcije, pomirenje u regionu i vidljiv napredak u otkrivanju i gonjenju počinilaca paljenja nemačke ambasade 2008.

Nemačko-britanski papir je sročen na dve strane, prosleđen državama članicama EU i trenutno se o njemu vode razgovori u Evropskom savetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track