U INAT JAPANU: Tri kineska broda uplovila u vode oko spornih ostrva
Foto: Beta Ap

Međunarodni incident

U INAT JAPANU: Tri kineska broda uplovila u vode oko spornih ostrva

Planeta -
Japanski ministar obrane Itsunori Onodera rekao je da Japan "neće nikada moći da zatvori oči" na upade kineskih brodova u japanske teritorijalne vode, te da su spremni za odbranu

TOKIO - Tri broda kineske obalske straže ušla su jutros u vode oko ostrva u Istočnom kineskom moru, zbog kojih se spore Kina i Japan, što je prvi ovakav incident od početka godine.

Brodovi su oko 8.30, po lokalnom vremenu, ušli u vode oko ostrva koje Tokio naziva Senkaku, a Peking Diaoju, saopštila je japanska oblaska straža. Dva sata kasnije, brodovi su napustili vode oko arhipelaga. Na sporna ostrva pravo polažu Japan, Kina i Tajvan.

Poslednji ovakav slučaj bio je 29. decembra 2013, a Tokio je i danas odmah reagovao. Japanski ministar obrane Itsunori Onodera rekao je da Japan "neće nikada moći da zatvori oči" na upade kineskih brodova u japanske teritorijalne vode.

"Moramo da, s jedne strane, uložimo diplomatske napore, a želimo i da snažno branimo pomorsku i kopnenu teritoriju naše zemlje, snagama za samoodbranu koje sarađuju sa obalskom stražom", istakao je on.

Kineski državni brodovi i avioni približavaju se spornim ostrvima kako bi pokazali da i Peking polaže pravo na tu teritoriju, naročito nakon što je Japan nacionalizovao neka od tih ostrva u septembru 2012. godine.

Kineski brodovi su danas prvi put primećeni u toj zoni otkako su 29. decembra prošle godine tri broda obalske straže ušla u te teritorijalne vode i zadržali se oko tri sata, navodi japanska obalska straža.

Japanski patrolni brodovi pokušavaju da oteraju kineske brodove iz tih voda, podstičući tenzije za koje neki strahuju da bi mogle da izmaknu kontroli i prerastu u oružani sukob.

Konzervativni premijer Japana Šinzo Abe obećao je da neće biti kompromisa kad je reč o suverenitetu ostrva Senkaku, a nedavno je najavio povećanje vojnih rashoda kako bi se pojačala odbrana zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track