U kadi sačekajte svoje dete
Foto: Tamara Zidar

Porođaj u vodi zagrejanoj na 37 stepeni Celzijusa ublažava kontrakcije, umanjuje bol i doprinosi da

U kadi sačekajte svoje dete

Život -
Faza porođaja koju žena provede u specijalnoj kadi traje od početka otvaranja grlića materice do samog napinjanja ili izgona bebe

Trudni ste i veoma vas plaši pomisao na porođaj. Iako znate da će to za vas biti jedan od najsrećnijih dana u životu jer ćete na svet doneti bebu, strah od nepoznatog bola koji vas tog dana očekuje ne prolazi. Slušale ste razne priče koliko je to teško podneti, pa vam se i zbog same pomisli na to javi neprijatan osećaj. Uplašene ste i da li će sve proći bez komplikacija, pa biste najradije taj dan nekako preskočile. Svesne ste da se toliko žena na svetu porađa svakog dana, pa i svake sekunde, ali to ne ublažava vašu zabrinutost. Međutim, postoje metode kojima se porođaj može učiniti prijatnijim, a bolovi tokom njega značajno ublažiti. Jedan od njih je takozvani porođaj u kadi.Dr Aleksandra Mladenović Mihailović, načelnica Bolnice za ginekologiju KBC Zvezdara, za Dr Kurir navodi da se porođaj u kadi razlikuje od klasičnog po tome što se jedna njegova faza odvija u vodi temperature 37 stepeni Celzijusa.- Žena koja se porađa, što znači da je počelo otvaranje grlića materice i da su na takozvanom CTG zapisu registrovane regularne kontrakcije jačeg intenziteta, prenosi se u specijalnu kadu. Ona tu ostaje do samog trenutka napinjanja, odnosno izgona bebe, kada se prebacuje na klasičan krevet za porođaj. Pogodnosti koje pruža takav oblik porođaja jesu opuštajući učinak vode, u ovom slučaju tople, kod koje je to još izraženije. Pored toga, u tom trenutku obavljaju se i blage masaže vodenim mlazevima. To ubrzava porođaj i smanjuje bol, pa na taj način porođaj čini prijatnijim - objasnila je doktorka Mladenović Mihailović.Prema njenim rečima, za tu vrstu porođaja, koja se kod nas obavlja samo u KBC Zvezdara, zainteresovan je sve veći broj žena.- Interesovanje za ovakav porođaj je u porastu, tako da od 50 porodilja u poslednje vreme jedna do dve bira porođaj u kadi - istakla je sagovornica Dr Kurira.Inače, takva vrsta porođaja u vodi zastupljena je širom sveta već dugi niz godina, a posebno je popularna u Americi. Žene tamo čak imaju mogućnost da iz bolnice za 250 do 300 dolara iznajme kadu i donesu je u svoju kuću. U njoj se pripremaju za porođaj i ublažavaju njegove simptome sve dok ne dođe trenutak da beba ugleda svetlost dana. Takođe, on se nekad odvija tako da beba može da izađe iz stomaka u vodu. Postoji prirodni mehanizam koji sprečava dete da udahne kada dođe u kontakt s vodom, sve dok iz nje ne izroni i ne uzme prve količine kiseonika. Stručnjaci često tako rođene mališane nazivaju “vodena deca”.

Obavlja se po želji trudniceDr Aleksandra Mladenović Mihailović istakla je da u kadi mogu da se porađaju sve trudnice koje izraze želju da na taj način na svet donesu dete, osim ukoliko im se ne jave kontraindikacije.- Porođaj u kadi treba izbegavati kod porodilja koje imaju neke zdravstvene probleme hroničnog tipa, kao što su hipo i hipertenzija, bolesti štitne žlezde i slično, kao i kod onih kod kojih postoje akutni problemi - kad u vaginalnom i brisu grlića materice postoje patogene bakterije ili upale mokraćnih puteva - objasnila je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track