DEMONSTRACIJE U MOSKVI: Uhapšeno 40 antiratnih demonstranata!
Foto: Moskva Protest Printskrin

Pritv rata u Ukrajini

DEMONSTRACIJE U MOSKVI: Uhapšeno 40 antiratnih demonstranata!

Planeta -
Organizacija za ljudska prava Ovdinfo, koja prati hapšenja na demonstracijama, tvrdi da je privedeno 100 ljudi

MOSKVA - Moskovska policija danas je uhapsila 40 demonstranata koiji su demonstrirali protiv vojne intervencije u Ukrajini nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin dobio odobrenje senatora da pošalje vojnike u tu zemlju u kojoj vlada politička kriza.

Policija je saopštila da je 40 ljudi privedeno zbog "pokušaja narušavanja javnog reda" na protestu u blizini ministarstva odbrane u centru Moskve.

Organizacija za ljudska prava Ovdinfo, koja prati hapšenja na demonstracijama, tvrdi da je privedeno 100 ljudi.

Antiratni demonstranti su održali još jedan protest na trgu Manježnaja blizu Kremlja i Crvenog trga, koje su blokirali kordoni policije i parkirani autobusi.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "nećemo rat", dok su neki nosili i ukrajinske zastave i trake u nacionalnim bojama -žutoj i svetlo plavoj.

Ovdinfo tvrdi da je privedeno i oko 30 učesnika tog protesta.

Vlasti su, u međuvremenu, odobrile današnji skup podrške Putinovoj politici intervenisanja i čak su zatvorile glavne ulice za saobraćaj da bi demonstranti mogli da prošetaju.

Vladajuća partija Ujedinjena Rusija postavila je na svoj veb sajt poziv za demonstracije, rekavši da su stanovnici Ukrajine koji govore ruski "suočeni sa progonom i nasiljem zato što govore ruski i prijatelji su Rusije".

Gornji dom ruskog parlamenta juče je jednoglasno odobrio Putinov zahtev za slanje ruskih vojnika u Ukrajinu.

Poslanici su, takođe, rekli da ruski ambasador u SAD treba da bude opozvan.

Putin je kazao da Rusija treba da zaštiti živote ruskih državljana u regionima blizu Rusije i pripadnike ruske Crnomorske flote nakon što je prozapadni opozicioni pokret svrgnuo ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

Kijev je juče optužio Rusiju da je izvršila pritajenu invaziju na Krim kada je naoružana grupa okupirala nekoliko zgrada vlade i aerodrom i postavila kontrolne punktove na tom crnomorskom poluostrvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track