U ponoć ističe rok za spomenik u Preševu

Van zakona

U ponoć ističe rok za spomenik u Preševu

Srbija -
Po isteku tog zakonskog roka, postupiće se po Rešenju i ukloniti nezakonito postavljeno spomen obeležje, a uz pomoć organa nadležnog za unutrašnje poslove ukoliko to bude potrebno", ističe ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković

BEOGRAD - Ministarstvo pravde i državne uprave saopštilo jeda u ponoć ističe rok koji je dat lokalnim vlastima u Preševu da uklone spomenik bivšim pripadnicima tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM).

"Ukoliko do ponoći, kada ističe utvrđeni rok za uklanjanje spomenika u Preševu, on ne bude uklonjen, Upravna inspekcija Ministarstva pravde i državne uprave podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv načelnika Opštinske uprave opštine Preševo", ističe ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Takođe, kako se navodi u saopštenju ministarstva, inspekcija će doneti Zaključak o postupanju po Rešenju, koji će definisati jasnu proceduru i zakonske rokove uklanjanja spomenika.

"Po isteku tog zakonskog roka, postupiće se po Rešenju i ukloniti nezakonito postavljeno spomen obeležje, a uz pomoć organa nadležnog za unutrašnje poslove ukoliko to bude potrebno", ističe ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Ministarstvo pravde je navelo da je inspekcijskim nadzorom ministarstva, izvršenim 10. januara u Opštinskoj upravi opštine Preševo, radi utvrđivanja činjenica u vezi sa postavljanjem spomenika, ispred zgrade Skupštine opštine Preševo, utvrđeno da je spomenik postavljen bez odobrenja nadležnih organa i da je naloženo upravi da ukloni bespravno postavljeni spomenik u roku od pet dana.

"Zapisnik o izvršenom nadzoru i Rešenje kojim je naloženo otklanjanje utvrđenih nezakonitosti dostavljeno je načelniku Opštinske uprave Preševo. Navedena akta dostavljena su i Osnovnom javnom tužilaštvu i Policijskoj upravi Vranje, radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti", navodi se u saopštenju.

Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da do dana vršenja nadzora ovlašćeni organi Opštinske uprave opštine Preševo nisu preduzeli propisane mere za njegovo uklanjanje.

"U cilju obezbeđivanja ostvarivanja načela zakonitosti u radu i postupanju nadziranih organa, Upravna inspekcija donela je Rešenje kojim je načelniku Opštinske uprave opštine Preševo naložila da u roku od pet dana od dana izvršenog nadzora ukloni bespravno postavljeni spomenik. Rok za izvršenje rešenja određen je i saopšten načelniku Opštinske uprave na dan vršenja nadzora, a ističe 15. januara 2013. godine", navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track