Ambasador Kirbi: Srbi i Amerikanci izgradili prijateljstvo boreći se za pobedu u ratu!
Foto: Tanjug

Prijem povodom Dan nezavisnosti

Ambasador Kirbi: Srbi i Amerikanci izgradili prijateljstvo boreći se za pobedu u ratu!

Politika -
Proslava Dana nezavisnosti u rezidenciji američkog ambasadora protekla je pored ostalog u znaku sećanja na heroje srpsko-američkog prijateljstva Prvog svetskog rata i tim povodom su na prostoru gde se održavala proslava postavljene fotografije koje oslikavaju to vreme
1 / 15 Foto: Tanjug Printskrin

BEOGRAD - Ambasador SAD Majkl Kirbi ocenio je danas u Beogradu, na prijemu povodom 4. jula, američkog Dana nezavisnosti, da danas u svetu postoje razni modeli upravljanja državom ali da je Srbija izabrala demokratiju i da su ovogodišnji izbori primer te odluke.

Kirbi je takođe rekao da je Srbija ove godine "potvrdila još jedan svoj raniji izbor, svoj put ka Evropskoj uniji" i dodao da će SAD nastaviti da pruža podršku Srbiji na tom putu

Proslava Dana nezavisnosti u rezidenciji američkog ambasadora protekla je pored ostalog u znaku sećanja na heroje srpsko-američkog prijateljstva Prvog svetskog rata i tim povodom su na prostoru gde se održavala proslava postavljene fotografije koje oslikavaju to vreme.

Među njima je, kako je ukazao, i sam ambasador Kirbi, Rozali Morton, američka lekarka koja je rukovodila poljskom bolnicom i bila odlikovana ordenom Svetog Save

Kirbi je povodom godišnjice sećanja na događaje koji su doveli do izbijanja Prvog svetskog rata rekao da je "isuviše toga napisano o mnogobrojnim i kompleksnim problemima koji su doveli do tog konflikta".

"Tu raspravu prepuštam istoričarima. Sa američke tačke gledišta Srbi i Amerikanci su izgradili duboko i trajno prijateljstvo dok smo se borili da prevladamo sve nevolje i pobedimo u ratu", rekao je on.

Prema njegovim rečima, današnji izazovi su "mnogo drugačiji od onih sa kojima su se SAD i Srbija suočavali za vreme Prvog svetskog rata", ali je dodao da duh srpsko-američkog prijateljstva ostaje.

Pored predsednika Srbije Tomislava Nikolića i prvog potpredsednik Vlade Ivice Dačića, prijemu su prisustvovali i predsednica Skupštine Maja Gojković, ministri unutrašnjih poslova, obrazovanja i kulture, Nebojša Stefanović, Srđan Verbić i Ivan Tasovac.

Na prijemu su bili i predstavnici poslovnog sveta, vlasnik Delta holdinga Milorad Mišković, guvernerka Narodne Banke Srbije Jorgovanka Tabaković, kao i članovi prethodnih vlada Srbije, predstavnici diplomatskog kora, vojske i verskih zajednica.

http://www.youtube.com/watch?v=9QU-Bi9kwwM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track