U subotu proba male mature

U subotu proba male mature

Društvo -
Od 9 do 11 sati osmaci polažu test iz srpskog (maternjeg) jezika, a posle pauze od sat vremena i test iz matematike, koji će takođe trajati dva sata

BEOGRAD - Učenici osmog razreda polagaće u subotu probni test male mature, završnog ispita obaveznog na kraju osnovnog obrazovanja.Đaci će polagati po 20 potpuno nepoznatih zadataka iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike, rekao je Tanjugu pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić.Test je simulacija pravog završnog ispita, koji će đaci polagati 18. i 19. juna. U prostorijama će dežurati nastavnici i neće biti dozvoljeno prepisivanje.Od 9 do 11 sati osmaci polažu test iz srpskog (maternjeg) jezika, a nakon pauze od jednog sata i test iz matematike, koji će takođe trajati dva sata.Kako podsećaju iz ministarstva, test mora biti popunjen hemijskom olovkom, a prepisivanje će značiti diskvalifikaciju i udaljavanje sa ispita.Savet je da deca budu koncentrisana. Na "pravoj" maloj maturi u junu, položiće ako samo izađu na ispit i ne osvoje nijedan bod.

Poželjno je, međutim, da sakupe što više poena, jer se redosled kandidata kod upisa u srednju školu pored ostalog utvrđuje i na osnovu uspeha na završnom ispitu.Gde god je moguće, đaci će biti smešteni u jednoj zajedničkoj prostoriji, poput sala za fizičko, hala, hodnika, kako bi istovremeno radili test.Đaci malih škola koji nemaju dovoljno velike prostorije, moći će da polažu sa vršnjacima u najbližoj školi koja ima prostanu salu.Osim dežurnih profesora, u sali će biti i supervizor koji ima pravo da upozori na odstupanja od propisane procedure.Testovi se popunjavaju isključivo hemijskom olovkom, a za one koji u subotu ne mogu da izađu na taj ispit, rezervni termin je 28. aprila. Probni test polaže oko 78.000 učenika osmog razreda, a za one koji sutra ne izađu, rezervni termin je naredna subota.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track