U toku trojni sastanak Ešton - Dačić - Tači
Foto: FONET

Brisel

U toku trojni sastanak Ešton - Dačić - Tači

Politika -
Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič najavila je da će se učesnici sastanka, kasno večeras, obratiti medijima

BRISEL - U Briselu je u toku trojni sastanak visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, premijera Srbije Ivice Dačića i premijera Kosova Hašima Tačija. Ešton je pre toga imala odvojene sastanke sa Dačićem i Tačijem.

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič najavila je da će se učesnici sastanka, kasno večeras, obratiti medijima. Ovo je treći zajednički sastanak Ešton, Dačića i Tačija.

Pre početka sastanka premijer Ivica Dačić izjavio je da nikakva granica između Kosova i drugih delova Srbije ne dolazi u obzir i pozvao Srbe da se vrate pregovračkom procesu. Dačić je rekao da razume porteste Srba na severu Kosova i Metohije, ali da se sprazumom o integrisanom upravljanju prelazima ne usopstavlja granica.Premijer je istakao da onaj ko kaže da se tim sporazumom uspostavlja granica laže i da bi kosovski premijer Hašim Tači voleo da tako bude."Laž je da se sporazumom uspostavlja granica, to bi tako Tači voleo da bude", rekao je Dačić podsećajući da od prelaza Merdare ka jugu Kosova takav sistem postoji već 12 -13 godina, a da time nije uspostavljena granica niti se Srbija odrekla Kosova.

Dačić je rekao i da su razgovori u Briselu statusno neutralni, da nikakva granica ne dolazi u obzir, a da se roba sa severa Kosova neće cariniti, dok će saa juga pokrajine, kao i do sada cariniti u južnom delu Kosovske Mitrovice."Niko ne treba da očekuje do mene da kosovskog premijer Hašima Tačija ubedim da Prištinu vrati u ustavne okvire", rekao je Dačić."Večeras imamo te razgovore. Šta očekujete od mene? Da ubedim Tačija da se Priština vrati u ustavne okvire", kazao je Dačić posle sednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

On je naglasio da je jedni način da se Srbija bori za svoje interese - učešćem u pregovorima."I mi sami i naši prijatelji mogu da dignu glas samo ako mi učstvujemo u tom procesu. Oni nam kažu da učestvujemo, a ako neko misli da ima nešto bolje neka kaže šta je alternativa. Je li to da dozvolimo da srpski narod neko ponovo napada fizički... Nemojte da izaziovamo sudbinu, vratite se pregovaračkom procesu, to je najbolje, rat dolazi na kraju", poručio je premijer Srbma sa severa KiM.

On im je poručio i da treba da imaju jedinstvenu politiku sa svojom državom, a da država neće dozvoliti nasilje."Mi ćemo učiniti sve da zaštitimo interese Srba sa Kosova i interese cele Srbije", rekao je Dačić.Prema njegovim rečima, u Briselu ga očekuje težak sastanak sa Tačijem: "Ne kiptim od želje da razgovoram sa Tačijem... U ovu vladu niko ne treba da sumnja, ja ću se truditi da spasim što se spasti može, ali nemojmo da živimo u zabludi da imamo Kosovo i Metohiju. Imamo ga u Ustavu, a da li je nešto u skladu sa Ustavom neka odlučuje Ustavni sud, ali pre toga, molim, da Kosovo vrati u ustavne okvire", kazao je premijer.

Dačić je ponovio da niko ne treba da bude u zabludi da Srbija na Kosovu ima nešto što može da izgubi, poručujući da je sada pitanje šta možemo da vratimo."Kad ćemo već jednom da utuvimo u glavu da je nama nešto oteto a da mi spašavamo što se spasti može. Mi oteto nećemo priznati ali moramo da živimo u realnosti", poručio je premijer.Prema njegovim rečima, kroz istoriju su se vodile mnoge bitke, a kada Srbija ponovo bude jaka neće moći svako da je ponižava.

"Danas morate da to trpite, da stisnete zube i radite za svoj narod", rekao je Dačić.Premijer je je naglasio da je Srbija dosta gubila u ratovima i da je sada vreme da se proba rešiti problem mirnim sredstvima."Mi smo imali rat i nažalost izgubili smo ga i otuda i ove oduke Haškog tribunala jer svi smatraju da smo rat izgubili", kazao je on i dodao da je lako voditi rat a da je teško u miru izboriti se za sopstvena prava."Ja nikada neću potpisati niti prihvatiti da je Kosovo i Metohija nezavisna država ali postoje neke stvari gde nas niko neće pitati.To je pravednost ili nepravednost međunarodnog puta", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, nema mesta za uzaludne žrtve."Mi nismo pobedili (u ratu 1999. godine), jer da smo pobedili ne bismo bili u ovoj situaciji. Uvek ima mesta za herojstvo, ali nema za uzaludne žrtve. Srbija vodi računa o Srbima na Kosovu i Metohiji. Ali, Srbi sa Kosova i Metohije takođe treba da imaju u vidu interese cele Srbije", rekao je Dačić.Premijer je naglasio da Kosovo nije nezavisna država i da Srbija ne smatra da između njenih delova i pokrajine postoje granice, već da to smatra Tači.

"Zašto bi Srbi sa severa smatrali isto što i Tači.On mora da priča nešto svom narodu", rekao je Dačić.Prema njegovim rečima, Srbija se nalazi u "neobranom grožđu" i mora da primeni sporazume koje je prethodna vlada potpisala, a jedina opcija je da radi na njihovom poboljšanju."Srbija je u nebranom grožđu. Pre skoro godinu dana je parafiran sporazum (sa Prištinom), a ja ga ne bih potpisao. Ovde više nemate politiku između, već morate da kažete da ne stojite iza sporazuma, a to bi značilo da ne stojimo i iza dobijanja datuma za pregovore (sa EU)", rekao je premijer.Dačić je pozvao sve naučne političke institucije, akademsku javnost, crkvu i stranke da zajednički sačuvaju narod od uzaludnih žrtava i da se lično žrtvuju za određeni rezultat ističući da su priče o zamrznutom konfiluktu i istorijskoj pravdi "na dugom štapu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track