Vučić: Ubeđujemo socijaliste da pravimo koaliciju!
Foto: KURIR

Intervju: Aleksandar Vučić v. d. predsednika SNS

Vučić: Ubeđujemo socijaliste da pravimo koaliciju!

Politika -
Vlada DS-SPS-LDP ne bi bila legitimna i ne bi bila dobra za Srbiju. Pitajte birače SPS da li su za koaliciju sa Čedom ili sa SNS. Politika nije matematika, politika su ljudi

BEOGRAD - Ne odustaje.Vršilac dužnosti predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić ne krije želju da ta stranka učestvuje u novoj vladi. Kaže da još nije kasno da se postigne dogovor sa SPS o formiranju vladajuće većine i otkriva šta je rekao svom prijatelju - predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću - nakon polaganja zakletve. Da li ste odustali od pokušaja da formirate vladu?- Mi nikad ne odustajemo. Ne prepuštamo nikome ništa. Istrajaćemo. Na čemu? Nastavićete da ubeđujete Dačića?- Razgovarao sam s njim dva ili tri puta. Razgovarali smo i sa DSS. U redu je ako socijalisti ne žele u vladu s nama. Ali neka tako kažu. Nećemo nikoga da teramo na saradnju, ali moraju da shvate da njihova vlada sa DS ne bi bila legitimna i ne bi bila dobra za Srbiju. Možete li da napravite koaliciju sa SPS?- Mi smo im i nudili saradnju, jer je narod glasao za promene. Ako bude formirana vlada DS-SPS-LDP, ne vidim šta će biti drugačije. Lako je matematički napraviti vladu, ali pitajte birače SPS da li su za koaliciju sa Čedom ili sa SNS. Politika nije matematika, politika su ljudi. Ako bude kohabitacije, kako će to funkcionisati?- To bi bilo loše za Srbiju, ali uveren sam da će se predsednik Nikolić držati slova Ustava i zakona. Zastupaće narod - one koji su naprednjaci, demokrate, radikali... U tri tačke će apsolutno istrajavati. To su istraga i završetak postupaka protiv onih koji su odgovorni za sporne privatizacije u Srbiji, preko službi čiji će rad koordinisati, zatim borba protiv organizovanog kriminala i borba protiv korupcije. A šta je bilo sa istragom o izbornoj krađi koju ste najavili?- Nastavićemo da dokazujemo da je bilo krađe. U parlamentu ćemo se boriti da to dokažemo. Tražićemo formiranje anketnog odbora. Šta ste rekli Nikoliću posle polaganja zakletve?- Da ga čeka užasno težak posao - niko neće biti zadovoljan i svi ćemo mu tražiti grešku i zamerku. To je posao u kojem on ne sme da brine o sebi već o celoj Srbiji. Poželeo sam mu svu moguću sreću jer je pobedom u nemogućim uslovima nesumnjivo pokazao da je u političkom smislu najveći reformator i ja mu želim da to i ostane.♦ Kažete da će mu svi tražiti zamerku. Hoćete li vi biti spremni da ga kritikujete?- Ja Tomislava mnogo volim. Dvadeset godina smo proveli zajedno. Suviše smo bliski i uveren sam da će imati mnogo većih i žešćih kritičara. Oni koji me poznaju znaju da uvek govorim šta mislim. To zna i Tomislav. S druge strane, očekujem od njega da kritikuje mene i da razgovaramo o svemu otvoreno kao što smo i dosad. Od mene će imati apsolutnu podršku.

Odbio funkciju u Beogradu Kako komentarišete rezultate SNS u Beogradu?- Na parlamentarnom i predsedničkom nivou u Beogradu smo pobedili, ali na gradskom nivou Đilas je dobio 8,5 odsto više. To je jednostavno bila borba u kojoj je bilo nemoguće reći bilo šta o tom čoveku.♦ Da li biste ipak prihvatili neku funkciju u gradu?- Pokazao sam, za razliku od Đilasa, da su mi preči čast i obraz. Postojale su opcije za takve dogovore. Ja sam ih odbacio.

Zašto?- Prošli put Đilas je na prevaru formirao vlast. Ja to ne želim! Video sam da su građani u ovom trenutku veće poverenje dali Đilasu. Poštujem Beograđane i skloniću se. I dalje mislim da on loše radi svoj posao, uostalom, videćete bilans. Ja Đilasu čestitam na osvojenih 35 odsto. Izvolite, obavljate tu funkciju. To je neka vrsta političkog džentlmenstva, kojeg se malo ko drži.

Nisam tužan zbog radikala Kako komentarišete to što radikali nisu ušli u Skupštinu?- Neko nije razumeo, kao što to ni DS nije razumeo, da uvredama i negativnom kampanjom ne možete dobiti na izborima. Zbog toga nisam ni radostan ni tužan. To je odluka građana Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track