UBICA SRBA: Novopazarci rehabilituju Aćif-efendiju

Bošnjaci opet veličaju ratnog zločinca

UBICA SRBA: Novopazarci rehabilituju Aćif-efendiju

Društvo -
U Višem sudu u Novom Pazaru juče počeo proces sudske rehabilitacije Aćif-efendije, ozloglašenog ubice Srba iz Drugog svetskog rata

BEOGRAD - Još jedna provokacija!Bošnjačko nacionalno veće podnelo je zahtev za sudsku rehabilitaciju ratnog zločinca iz Drugog svetskog rata Aćif-efendije Hadžiahmetovića, a prvo ročište održano je pre tri dana u Višem sudu u Novom Pazaru. Kako se navodi u saopštenju BNV, koje je blisko sandžačkom muftiji Muaremu Zukorliću, cilj rehabilitacije je da se „spere ljaga s bošnjačkog patriote i vođe odbrane Novog Pazara od četničkog pokolja“.Podsetimo, Aćif-efendija bio je nacistički komandant Novog Pazara za vreme Drugog svetskog rata, učestvovao je u stvaranju velike Albanije, a direktno je odgovoran za ubijanje nekoliko hiljada Srba. Zbog zasluga za organizovanje raških muslimana i borbe protiv antifašističkih snaga, dobio je od fašističke Nemačke Gvozdeni krst 2. reda.- Efendija uživa najveći ugled i poštovanje među bošnjačkim narodom u Sandžaku i širem regionu. Zajedno s ratnim predsednikom Novog Pazara Ahmetom Daćom, streljale su ga komunističke vlasti u javnoj egzekuciji na Hadžetu 21. januara 1945. godine - ističu u BNV.Istoričar Moma Pavlović kaže da je proces sudske rehabilitacije Aćif-efendije pokušaj destabilizacije Sandžaka.- Reč je o kontroverznoj ličnosti, koja je sarađivala sa okupatorom i borila se za stvaranje velike Albanije, a ne za prava Bošnjaka, kako neki delovi ove nacionalne zajednice upravo žele da predstave - naglasio je Pavlović.Analitičar Đorđe Vukadinović odluka BNV pokazuje nameru da se problem Bošnjaka vrati u medijsku žižu. - Uvek kad se donose važne odluke o kosovskom problemu, pokušava da se nametne problem Bošnjaka u Sandžaku - kaže Vukadnović.

Odluka je na suduMinistarstvo pravde navodi da je doošenje rešenja o rehabilitaciji u nadležnosti Višeg suda i da ono u ovom slučaju nema zakonske mogućnosti da reaguje. - Ukoliko je sud doneo pozitivnu odluku po lice koje je podnelo zahtev za rehabilitaciju, ono se može se obratiti za rehabilitaciono obeštećenje, o čemu odlučuje komisija Ministarstva - kažu u Ministarstvu.

Trka za zločincimaNajgore od svega jeste to što se Bošnjaci, Albanci, Srbi i Hrvati utrkuju da rehabilituju ljude koji su bili na strani fašističke Nemačke ili su počinili zločine - rekla je Aida Ćorović iz nevladine organizacije Urban in. Ćorovićeva je ponovila da smatra da je rehabilitacija Aćif-efendije i reakcija na proces rehabilitacije četničkog generala Draže Mihajlovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track