UBISTVO ĆURUVIJE: Rade Marković otkriva ulogu državnog vrha

Saslušanje osumnjičenih

UBISTVO ĆURUVIJE: Rade Marković otkriva ulogu državnog vrha

Politika -
Radonjić i Romić, kojima je određen pritvor do 30 dana, tvrdili da nemaju veze sa zločinom. Ubrzo saslušanje bivšeg šefa DB

BEOGRAD - Čeka se saslušanje Radomira Markovića.Milanu Radonjiću (54) i Ratku Romiću (51), bivšim pripadnicima Državne bezbednosti, koji se sumnjiče da su učestvovali u ubistvu novinara i vlasnika lista Telegraf Slavka Ćuruvije, sudija za prethodni postupak odredio je pritvor do 30 dana. Radomir Marković, nekadašnji načelnik te službe, koji u zatvoru Zabela služi maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, a koji se takođe sumnjiči za ovaj zločin, još nije saslušan.Saslušanja od devet sati- Saslušanje Radonjića i Romića trajalo je punih devet sati, a završeno je kasno noću između utorka i srede. Oni su detaljno izneli odbranu i odgovarali na sva pitanja koja su im postavljena. Marković će najverovatnije biti saslušan u narednih nekoliko dana - kaže izvor Kurira.Kako navodi, nekadašnji pripadnici DB ponovili su odbranu koju su iznosili i u pretkrivičnom postupku, a u kojoj su odbacili navode tužilaštva da imaju bilo kakve veze sa zločinom koji se 11. aprila 1999. godine dogodilo u centru Beograda.- Radonjić je tvrdio da je tog dana bio van Beograda i da je slavio Uskrs kod majke, odbacujući navode da je iz centrale JUL u centru grada koordinirao akcijom. On je potvrdio da je služba pratila Ćuruviju, navodno zbog toga što je imao sumnjive kontakte s ljudima iz stranih ambasada, ali je odbacio navode da je znao da će biti ubijen - kaže sagovornik Kurira.Misteriozni „golf 2“Romić je, dodaje naš izvor, izjavio da ne zna ništa o aktivnostima koje je služba preduzimala, kao i da nikad nije učestvovao u praćenju vlasnika Telegrafa.- Romić ne spori da je dužio beli „golf 2“, koji su neki svedoci videli u blizini mesta na kom je ubijen Ćuruvija. Međutim, tvrdi da toga dana nije vozio taj automobil, odnosno da ga je zadužio 7. aprila 1999. godine u večernjim satima, ali da ga je već sutradan vratio ispred prostorija, ali da iz nekog razloga nije uredno razdužen iz papira - kaže izvor Kurira.Naš izvor dodaje da bi u postupku ključno moglo da bude saslušanje Radomira Markovića, jedinog koji bi mogao da otkrije da li iza zločina stoji tadašnja vlast.- Posetio sam juče Markovića u zatvoru u Požarevcu. On je zatečen svim ovim što se dešava i ne zna o čemu se radi - rekao je Markovićev advokat Dušan Mašić.

Iza rešetaka... Milan Radonjić i Ratko Romić
Iza rešetaka... Milan Radonjić i Ratko Romić

Žrtva politike... Slavko Ćuruvija
Žrtva politike... Slavko Ćuruvija

Legiju pekla savestULEMEK SAM PONUDIO SVEDOČENJENekadašnji komandant JSO Milorad Ulemek Legija, koji izdržava kaznu od 40 godina zatvora, sam se javio Tužilaštvu za organizovani kriminal i ponudio da svedoči o zločinu.- Za uzvrat nije tražio nikakve ustupke. Verovatno mu je, kao osuđeniku koji boravi u specifičnim uslovima, proradila savest, pa je odlučio da uradi nešto za državu. On nije bio učesnik ovog događaja, ali kao visoko pozicionirani pripadnik službe ima dokaze - kaže naš izvor.Nova otkrićaSVEDOČI I MILOŠ SIMOVIĆTokom istrage ubistva Slavka Ćuruvije, verovatno će se pojaviti još jedan ključni svedok. Kako tvrdi izvor Kurira, moguće je da kao svedok bude saslušan i Miloš Simović, koji u istom zatvoru služi maksimalnu kaznu- I Simović je ponudio saradnju i signalizirao da zna ko su ubice Slavka Ćuruvije - dodaje naš sagovornik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track