Udovički i Krstić: Platni razredi do jeseni, o penzijama krajem godine
Foto: Zorana Jevtic, Fonet

Fiskalna konsolidacija

Udovički i Krstić: Platni razredi do jeseni, o penzijama krajem godine

Društvo -
Ministri ostavili mogućnost da se krajem godine razmišlja o smanjenju penzija ukoliko se najavljenim ekonomskim merama ne ostvare dovoljne uštede

BEOGRAD - Ministri finansija i državne uprave i lokalne samouprave, Lazar Krstić i Kori Udovički, najavili su uvođenje platnih razreda do jeseni u državnoj upravi, rešenje problema preduzeća u restrukturiranju na tri načina, ali i da će pitanje visine penzija možda morati da bude otvoreno krajem godine.

Oni su ostavili mogućnost da će se krajem godine razmišljati o smanjenju penzija ukoliko se najavljenim ekonomskim merama ne ostvare dovoljne uštede.

Krstić je rekao da se od samog starta zalagao za fiskalnu konsolidaciju u punoj meri.

"Svi smo se složili da učinimo sve sto je moguće, da vidimo koliko možemo da smanjimo gubitke u javnim preduzećima i uštedimo u državnoj upravi kako bismo što je moguće više smanjili negativan efekat po građane. Da li ja verujem da ćemo uspeti u punoj meri? Ne verujem", rekao je Krstić.

On je ocenio da ćemo "morati da se obratimo i penzijama krajem godine", dodajući da bi njihovo smanjenje moglo da usledi kada se "bude ulazilo u sledeću budžetsku proceduru".

Govoreći o penzijama, Udovički je navela da će vlada možda i uspeti da najavljenim merama dovoljno ubrza privredni rast, pa da penzije ne moraju da se smanjuju."Ali ako me pitate za pošteno stručno mišljenje, sumnjam.

Ali sam sigurna da je ovo što sada radimo dovoljno, da će značiti privredi Srbije", rekla je Udovički.

Ona je najavila uvođenje platnih razreda do jeseni, navodeći da se taj posao već radi i da je osnovna ideja da se isti rad u državnoj upravi plaća isto.

"Sada imate neverovantu pojavu da u jednoj agenciji, recimo kao vozač, možete da zarađujete tri ili četri puta više nego kao vozač u ministarstvu", navela je Udovički, dodajući da je slična situacija između različitih ministarstava ili opština.

Prema njenim rečima, postoji šuma različitih naknada, a ranije je preuzet sistem iz vremena samoupravljanja koji je služio ideološkoj svrsi i već "20 godina sa njim se igramo da bi sakrili ko koliko zarađuje"."Recite mi kojom državom može da se upravlja ako ne možete da uporedite. Prvo ćemo morati da pojednostavimo tu šumu...", rekla je Udovički.

Krstić je u tom kontekstu naveo da ne može Fond PIO sam sebi da podigne plate ili koeficijente bez usaglašavanja sa ostatkom javnog sektora, te da je osnovna poruka platnih razreda da se uvede pravičnost u sistem.

Govoreći o preduzećima u restrukturiranju, Krstić je rekao da će problemi tih firmi biti rešavani pomoću tri modela.U prvoj grupi je, naveo je on, 30-ak preudzeća za koje postoji budućnosti i za koja država treba da odigura najveću ulogu.

U drugoj grupi su, prema njegovim rečima, preduzeća kojima se mora naći strateški partner, dok će preko trećeg modela biti rešavana sudbina preduzeća za koja ne postoji budućnost i gde će država sa sindikatima tražiti adekvatne socijalne programe.

Kao najhitniji problem koji treba rešiti, Udovički je navela da se privredi omogući da radi i da raste."Problem je što privreda ne proizvodi dovoljno poreskih sredstava. Smanjivati poreze ne možemo, jer bismo tako samo produbili deficit", rekla je ona.Kao prvi prioritet, Krstić je naveo fiskalnu konsolidaciju koja se ne sme svesti samo na uštede kao takve, već i na uvođenje takve discipline gde će se znati gde odlazi svaki dinar.

On je ponovio da će rebalansom biti ostvarena ušteda od 400 miliona evra i da postoji "okvirna slika za rebalans".Ministar finansija je naveo da ove i sledeće godine mora da se uštedi jedna milijarda evra, dok se u naredne četiri godine moraju ostvariti uštede od 1,5 milijardi evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track