Udruženje: Izbeglice bi trebalo da tuže UNHCR

Upućen poziv

Udruženje: Izbeglice bi trebalo da tuže UNHCR

Društvo -
UNHCR je najveći krivac što ni posle 20 godina velikom broju Srba proteranih iz Hrvatske nije omogućen održiv povratak i vraćanje ili naknada izgubljene imovine, saopštio je Regionalni odbor za pomoć izbeglicama Vojvodine

NOVI SAD - Regionalni odbor za pomoć izbeglicama Vojvodine pozvao je danas izbeglice iz Hrvatske da tuže beogradsku kancelariju Visokog komesarijata za izbeglice Ujedinjenih Nacija (UNHCR), zbog preporuke da se započne proces ukidanja izbegličkog statusa za Srbe izbegle iz Hrvatske.

To izbegličko udruženje je zatražilo od Vlade Srbije da odmah otkaže gostoprimstvo misiji UNHCR-a u Srbiji, jer je godinama unazad "sama sebi svrha" i jer donatorska sredstva "troši više na plate zaposlenih nego na pomoć izbeglicama".

"UNHCR je najveći krivac što ni posle 20 godina velikom broju Srba proteranih iz Hrvatske nije omogućen održiv povratak i vraćanje ili naknada izgubljene imovine", navodi se u saopštenju. Regionalni odbor za pomoć izbeglicama Vojvodine zatražio je od vlasti u Srbiji i da hitno pokrenu postupak utvrđivanja krivične odgovornosti "naknadno pametnog" predsednika Srpskog demokratskog foruma Miodraga Linte i njegovih prethodnika.

Njih je Regionalni odbor optužio da su sa istomišljenicima iz Humanitarnog centra za integraciju i toleraniciju iz Novog Sada, kao izvršni partneri UNHCR-a, direktno oštetili izbeglice iz Hrvatske, jer su svojim radom davali legitimit "nezakonitim i prljavim" odlukama hrvatske vlade.

To udruženje je pozvalo izbeglice iz Hrvatske, koje do danas nisu ostvarile svoja prava, da podnesu tužbu protiv kancelarije UNHCR-a u Beogradu i njenih izvršnih partnera i da traže naknadu za oduzetu imovinu. "UNHCR je godinama tolerisao pa čak i otvoreno podržavao diskriminatorske zakone kojim je Hrvatska sprečavala i činila potpuno besmislenim proces povratka izbeglica, od čega je najrigorozniji zaključak o stambenom zbrinjavanju povratnika, na osnovu kojeg je više od 100.000 Srba trajno izgubilo stanarska prava i predratne stanove", navodi se u saopštenju.

Regionalni odbor je poručio da je inicijativa hrvatske vlade za ukidanje izbegličkog statusa, kao i podrška UNHCR-a takvoj inicijativi, zapravo direktna posledica nepoštovanja Sporazuma o sukcesiji SFRJ, kao i Dejtonskog sporazuma čiji je potpisnik i garant i hrvatska država. Izbegličko udruženje optužilo je i državu Srbiju za "traljav i potpuno neodgovoran" odnos, jer nije učinila gotovo ništa da se međunarodni dokumenti sprovode u život.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track