Uhapšen Stefan Vlajković, student koji je prevario Srbiju

Uhapšen Stefan Vlajković, student koji je prevario Srbiju

Crna Hronika -
Stefan Vlajković pritvoren zbog sumnje da je zahvaljujući falsifikovanoj diplomi od Fonda za talente dobio 578.000 dinara stipendije za doktorske studije u Cirihu

BEOGRAD - Prvoklasni prevarant!Stefan Vlajković (26), student fizike iz Vrnjačke Banje, koji je osumnjičen da je falsifikovanom diplomom Fizičkog fakulteta prevario Fond za mlade talente, uhapšen je u okolini rodnog mesta, gde se krio posle skandala s lansiranjem prvog srpskog satelita zajedno sa NASA!- Na osnovu lažne diplome, tadašnja ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković uručila mu je u decembru prošle godine 578.000 dinara stipendije za doktorske studije u Cirihu. Nakon što je otkrivena njegova prevara, u maju je raspisana poternica za njim. Posle prekjučerašnjeg hapšenja, on je u policiji negirao da je počinio prevaru. Inspektorima je rekao da mu novac od stipendije nije bio potreban i da je dovoljno zarađivao u inostranstvu - kazao je izvor Kurira.

Vlajković je postao poznat javnosti po navodnim pregovorima sa NASA o lansiranju prvog srpskog satelita do 2015. godine. Od satelita neće biti ništa, ali je zato bruka pukla do neba, a Vlajković je tvrdio da mu je sve smestio Ivan Dojčinović, prodekan za nastavu Fizičkog fakulteta, jer je, kako je rekao, hteo da uzme novac namenjen projektu za satelit.

Prodekan Dojčinović, koji je podneo prijavu protiv Stefana, rekao je juče za Kurir da je nesumnjivo utvrđeno da je Vlajković konkurisao za stipendiju podnoseći lažnu diplomu, na koju je stavio Dojčinovićev skenirani potpis.- Sedam ispita je položio sa desetkama, a 25 je falsifikovao - konstatovao je za Kurir Ivan Dojčinović.

Stefan Vlajković, koji je proglašen za srpskog prevaranta veka, oglasio se poslenji put na Jutjubu petnaestominutnim saopštenjem u kojem tvrdi da mu je sve namešteno i tendenciozno plasirano u medijima.

Vlajković, autor projekta lansiranja prvog srpskog satelita u svemir, kaže da mu je "prodekan Ivan Dojčinović lično potpisao potvrdu o položenim ispitima".

Na snimku je tada rekao da su, "zbog afere koja mu je podmetnuta", ugrožene investicije EU u Srbiji.

Otac: Moj sin nije kriv- Moj sin Stefan nije kriv! Oni koji su radili s njim na projektu satelita videli su da je to posao od koga mogu imati velike koristi i zato ga sada optužuju za nešto što nije uradio - rekao je Tomislav Vlajković, otac Stefana Vlajkovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja