UJEDINJENI: Obama, Klinton, Buš i Karter zajedno odaju počast Nelsonu Mandeli
Foto: Beta Ap

Američki predsednici u sećanju na velikana

UJEDINJENI: Obama, Klinton, Buš i Karter zajedno odaju počast Nelsonu Mandeli

Planeta -
Dalaj-lama i britanska kraljica Elizabeta II, na iznenađenje svih, ipak neće prisustvovati sahrani bivšeg južnoafričkog lidera
1 / 3 Foto: Fonet

JOHANEZBURG - Odavanje počasti.Američki predsednik Barak Obama i njegova supruga Mišel prisustvovaće sutra komemorativnom skupu povodom smrti Nelsona Mandele u južnoafričkoj prestonici Johanezburgu. Pored sadašnjeg lidera SAD, tu će se naći i bivši predsednici Džimi Karter, Bil Klinton, kao i Džordž Buš sa ženom. Sahrana prvog tamnoputog predsednika Južne Afrike i borca za ljudska prava održaće se 15. decembra, 10 dana nakon njegove smrti, a tom događaju, pored velikog broja državnih zvaničnika, neće prisustvovati britanska kraljica Elizabeta II, ali ni dalaj-lama.UjedinjeniObama je pozvao svoje prethodnike da mu se pridruže u opraštanju od Mandele i nada se da će se zbližiti zbog zajedničkog divljenja pokojnom Afrikancu. Klinton je izjavio da sa svojom ćerkom Čelsi planira da iz Brazila odleti u Južnu Afriku, gde će se pored komemoracije održati i događaj povodom njihove dobrotvorne fondacije. Kako navodi, njima će se pridružiti i njegova žena i bivša državna sekretarka Hilari.- Imali smo iskreno prijateljstvo. Duboko je bio lojalan svakome koga je odabrao da stane uz njega tokom 27 godina dugog boravka u zatvoru - rekao je Klinton za CNN.Ne može ili neće?S druge strane, dalaj-lama, tibetanski duhovni vođa, neće doći na Mandelinu sahranu u nedelju. Njegov portparol Tenzin Takla odbio je da kaže zbog čega Tibetanac, koji je kao i Mandela dobitnik Nobelove nagrade za mir, neće prisustvovati događaju. Mediji spekulišu da čitava situacija ima veze s tim što vrhovnom svešteniku koji živi u Indiji nije odobrena viza za Južnu Afriku 2011, kad je pozvan da održi predavanje u okviru proslave 80. rođendana Mandelinog saborca u borbi protiv aparthejda Dezmonda Tutua, kao ni 2009.Kraljevska porodicaJoš jedna osoba koja se neočekivano neće pojaviti na sahrani Nelsona Mandele jeste britanska kraljica Elizabeta II. Kako javljaju mediji iz Britanije, njoj je ranije savetovano da umanji ili po mogućstvu u potpunosti izbegne duge avionske letove, pa će nju i čitavu kraljevsku porodicu predstavljati njen sin, princ Čarls, koji će prisustvovati komemoraciji. Očekuje se da kraljica tokom narednih dana oda počast nobelovcu s kojim se tokom života nekoliko puta sastajala u Vestminsterskoj opatiji u Londonu.

Plan komemoracije i sahraneOtkako je Mandela preminuo 5. decembra, u Južnoafričkoj Republici traje desetodnevna žalost, tokom koje se sprovodi već neko vreme planirani oproštaj od bivšeg predsednika te zemlje.Prva četiri dana bila su rezervisana za porodicu i prvu ceremoniju pod nazivom „Zatvaranje očiju“, u kojoj će plemenske vođe pričati sa Mandelinom dušom i njegovim precima. Njegovo telo će narednih nekoliko dana biti voženo ulicama da bi se narod oprostio od njega. U periodu između 11. i 13. decembra njegovo balsamovano telo ležaće u staklenom kovčegu u južnoafričkom gradu Pretoriji, gde je pokojnik bio imenovan za predsednika 1994. Devetog dana planirano je da se Mandalino telo avionom prebaci u Mtatu, odakle će biti prevezen u svoje rodno selo Kunu. Tu će poslednjeg, desetog dana biti pokopan u zemlju oko svoje porodične kuće, gde se očekuje jedna od najbrojnijih sahrana na svetu.

Dobroćudni čuvarMANDELIN DUGOGODIŠNJI PRIJATELJKristo Brand, beli zatvorski čuvar, tokom boravka pokojnog Nelsona Mandele sprijateljio se s njim. Ostali su u dobrim odnosima do kraja, a njihovo prijateljstvo zapečaćeno je kad je čuvar pre 33 godine u zatvor uspeo krišom da uvede ženu bivšeg južnoafričkog predsednika Vini i njihovu unuku Zoleku. Čitavu situaciju dodatno je otežalo to što je zatvorenicima zakonom zabranjeno da ih posećuju najmlađi članovi porodice, ali je čuvar ipak uspeo da se odšunja i donese unuku Mandeli, koga su tada preplavile emocije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track