Ukazivači na korupciju biće zaštićeni zakonom

Nikola Selaković

Ukazivači na korupciju biće zaštićeni zakonom

Društvo -
Osim stručnjaka iz ministarstva u pisanje tog zakona biti uključeni i predstavnici nevladinih organizacija

BEOGRAD - Ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković najavio je da će se do sredine naredne godine pred poslanicima Skupštine Srbije naći Predlog zakona o zaštiti uzbunjivača na korupciju.

Posle sastanka s predstavnicima udruženja "Pištaljka", Selaković je rekao da će osim stručnjaka iz ministarstva u pisanje tog zakona biti uključeni i predstavnici nevladinih organizacija i da će taj predlog sadržati mnoga dobra rešenja iz te oblasti koja se već primenjuju u svetu.

Ministar je dodao da je potrebno izvršiti određene izmene i u zakonima o državnoj upravi i o državnim službenicima, jer, kako je naveo, u njima postoji prostor da se uzbunjivači na korupciju liše adekvatne zaštite. Govoreći o Strategiji za borbu protiv korupcije, čije je donošenje najavljeno za proleće naredne godine, Selaković je rekao da je uzor za taj dokument pronađen u Novom Južnom Velsu gde se ta borba veoma uspešno primenjuje. Selaković je rekao da je na današnjem sastanku dogovoreno potpisivanje Memoranduma o razumevanju sa sajtom "Pištaljka" i najavio da će slična saradnja biti uspostavljena i sa drugim nevladinim organizacijama koje se bave borbom protiv korupcije, poput "Doktori protiv korupcije" ili Udruženje roditelja "Majka hrabrost".

Prema njegovim rečima, uloga uzbunjivača u borbi protiv korupcije je veoma bitna jer su svetska iskustva pokazala da od ukupnog broja slučajeva korupcije čak 70 odsto biva istraženo zahvaljujući uzbunjivačima. Ministar je dodao da je za borbu protiv korupcije veoma važno savezništvo države i nevladinih organizacija ali i medija. "Osim savezništva države i građana, potrebno je i dobro, analitično i profesionalno novinarstvo. Bez toga, dometi u borbi protiv korupcije biće ograničeni", rekao je Selaković. On je ukazao da je korupcija sistemski problem koji prožima sve pore društva, zbog čega je borba protiv tog zla zapravo borba za stvaranje normalnog, dobrog i pravog sistema vrednosti u društvu.

Predstavnik sajta "Pištaljka" Vladimir Radomirović je rekao da je današnji sastanak u Ministarstvu pravde veoma važan korak koji će predstavljati veliko ohrabrenje, kako ljudima koji su trpeli posledice zbog prijavljivanja korupcije, tako i za ljude koji će tek postati uzbunjivači. Radomirović je posebno ukazao na potrebu da se u zakonu koji će definisati zaštitu uzbunjivača bude određeno da će svaka osveta protiv uzbunjivača biti tretirana kao krivično delo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track