Ukinimo TV pretplatu, jer nije po zakonu!
Foto: KURIR

Akcija Kurira

Ukinimo TV pretplatu, jer nije po zakonu!

Društvo -
RTS po zakonu ne bi smeo da od građana naplaćuju naknadu, a kamoli da im prinudnim putem pleni imovinu, smatra advokat Nebojša Anđelković

BEOGRAD - Ne moraš da gledaš, al’ moraš da platiš!Teranje građana da RTV pretplatu plaćaju preko računa za struju je nezakonito! Ovo za Kurir tvrdi advokat Nebojša Anđelković i ističe da zbog toga treba pokrenuti inicijativu za utvrđivanje zakonitosti tog postupka RTS pred Ustavnim sudom!- Takav princip naplate je jednostrano nametnulo rukovodstvo RTS. To što RTS preti da će pleniti imovinu i vršiti naplatu prinudnim putem neutemeljeno je u zakonu. Oni ne bi smeli da od građana naplaćuju naknadu, a kamoli da im plene imovinu - kaže Anđelković.On ističe da je sporno i to da li RTS ima pravo da se ponaša kao da je javni servis.- Veliki broj građana je nezadovoljan zbog ogromnog broja reklama, zatim postojanja emisija van konteksta javnog servisa, a da ne govorim o reprizama. Da bi dobio status javnog servisa, on mora da ispunjava određene kriterijume, a to su objektivan informativni program, dečji program, odnosno edukativni, i kulturno-umetnički program... Možda bi građani prihvatili neku drugu televizijsku stanicu za javni servis, jer se ne vidi razlika između nacionalnih emitera u Srbiji - naglašava Anđelković i dodaje da građani zbog svega toga treba da tuže RTS jer je sve što je urađeno nelegalno.Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača, kaže da je pitanje šta mi uopšte plaćamo.- Reprize i sportski program? Niko ne spori da je zakonska obaveza da se plaća pretplata, ali je isto tako zakonska obaveza RTS da ima kvalitetan program. Takođe treba videti da li ovoj ceni odgovara sadržaj RTS - kaže Papović i dodaje da je stav udruženja da RTS sa svima koji imaju televizor treba da zaključi ugovor kako oni koji ga nemaju ne bi ispaštali.

Veljanovski: Problem u jednom čovekuProfesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski smatra da razlog za to što na RTS nema dovoljno kvalitetnih sadržaja leži u tome što glavne odluke donosi jedan čovek.- U strukturi Javnog servisa mnogo toga nedostaje. Nema dovoljno obrazovnog, dečjeg, kulturno-umetničkog i pravog naučnog programa. To je stvar gledanja na stvari, a ne finansijskih problema. Uveren sam da bi, kada bi se htelo, programska koncepcija mogla još bolje da se napravi, bez obzira na sredstva - kaže Veljanovski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track