Ukinuta presuda Palmi zbog vređanja gejeva

Apelacioni sud

Ukinuta presuda Palmi zbog vređanja gejeva

Crna Hronika -
Apelacioni sud je ukinuo presudu po žalbi Markovićevog punomoćnika, pošto je utvrdio da Markoviću tužba nije uredno dostavljena i da mu nije dostavljena lično ili njegovom punomoćniku već članu njegovog domaćinstva, što je u suprotnosti sa Zakonom o parničnom postupku

BEOGRAD- Apelacioni sud u Beogradu ukinio je prvostepenu presudu narodnom poslaniku i predsedniku Jedinstvene Srbije Draganu Markoviću Palmi, izrečenu za tešku diskriminaciju LGBT populacije i naložio da se ponovi suđenje, saopštila je Gej strejt alijansa, koja je Markovića tužila sudu.

Prvi osnovni sud u Beogradu u novembru prošle godine doneo je presudu kojom je utvrdio da je Marković izvršio težak oblik dikriminacije homoseksualaca i zabranio mu da to dalje čini.

Takođe mu je naložio da plati sudske troškove.

Sud je tada doneo takozvanu "presudu zbog propuštanja", jer Marković u zakonskom roku od 30 dana nije odgovorio na tužbu podnetu sudu 22. avgusta.

To je bila prva presuda koja je izrečena na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije, a po osnovu seksualne orijentacije, po tužbi koju je protiv Markovića podnela Gej strejt alijansa.

Apelacioni sud je ukinuo presudu po žalbi Markovićevog punomoćnika, pošto je utvrdio da Markoviću tužba nije uredno dostavljena i da mu nije dostavljena lično ili njegovom punomoćniku već članu njegovog domaćinstva, što je u suprotnosti sa Zakonom o parničnom postupku.

Gej strejt alijansa je najavila da neće odustati od tužbe protiv Markovića jer, kako navodi, ovaj slučaj posmatra kao strateški važan zbog toga što se radi o zloupotrebi najčešće društvene predrasude i neistine o LGBT osobama da su one bolesne.Marković je tužen zbog izjave - "Stav jedinstvene Srbije i moj lični stav je - mi smo protiv svakog skupa gde homoseksualci demonstriraju ulicama Beograda i žele da prikažu nešto što je bolest, da je normalno".Gej strejt alijansa podnela je protiv Markovića i krivičnu prijavu zbog pomenute izjave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja