UKINUTA PRESUDA: Petri Cvijić ponovo sude
Foto: Nebijša Mandić

Novi proces

UKINUTA PRESUDA: Petri Cvijić ponovo sude

Crna Hronika -
Presuda je doneta uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka. Treba izvesti novu rekonstrukciju, kažu u Apelacionom sudu

BEOGRAD - Presuda puna nedostataka!Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu Petri Cvijić, voditeljki RTS, kojom je ona u decembru 2013. godine oslobođena optužbe da je 9. januara 2012. u Vodovodskoj ulici automobilom pregazila Slobodana Bajića (73). Presuda je vraćena Prvom osnovnom sudu na ponovno suđenje, uz obrazloženje da „sud nije dao prihvatljive razloge za zaključak da nema dokaza da je Petra Cvijić izvršila krivično delo“.Presuda nejasna- Pobijena presuda je nejasna i doneta uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka. U njoj ima mnogo nedostataka, zbog kojih se, zasad, činjenično stanje ne može prihvatiti kao pravilno i potpuno utvrđeno - navodi se u obrazloženju Apelacionog suda.Iz tog suda objašnjavaju da bi bilo dobro da se na ponovljenom suđenju sprovede i nova rekonstrukcija saobraćajne nesreće.

I dalje nejasno kako je Slobodan Bajić poginuo... Ovde je pešak pregažen
I dalje nejasno kako je Slobodan Bajić poginuo... Ovde je pešak pregažen

- Eventualna rekonstrukcija bi omogućila da se izvede pravilan zaključak o postojanju ili nepostojanju krivičnog dela koje se okrivljenoj Petri Cvijić stavlja na teret - navodi se u odluci Apelacionog suda. Vasiljka Bajić, supruga pokojnog Slobodana Bajića, kaže za Kurir da je zadovoljna odlukom Apelacionog suda i da očekuje „da će ovog puta sud presuditi kako treba“.Istina će pobediti- Oslobađajuća presuda Petri Cvijić je pravedno ukinuta. Odluka suda u ponovljenom suđenju mora biti drugačija. Smatram da Petra treba da odgovara za smrt mog muža. Pa nije on sam sebe ubio, za boga miloga - rekla je Vasiljka.Ona je dodala da „ipak ima boga i da ima nade da će njen Slobodan moći da počiva u miru“.- Mislim da sud sada treba da sudi pravilno i da će istina pobediti - poručila je Vasiljka.Podsetimo, obrazlažući oslobađajuću presudu, sudija Olivera Đurić je 20. decembra prošle godine rekla da tokom postupka nije utvrđeno da se saobraćajna nesreća dogodila na način kako ju je tužilaštvo opisalo u optužnici.Menjali optužnicu- Po zakonu ste bili dužni da obratite pažnju na pešake koji se nalaze na putu, tačnije na pešačkom prelazu. Međutim, iz nalaza veštaka vidi se da niste bili u mogućnosti da vidite pešaka jer je on bio zaklonjen autobusom - navela je tada sudija Đurić.Inače, tužilaštvo je u poslednjem trenutku izmenilo optužnicu i tražilo za voditeljku blažu kaznu od najmanje 10 meseci zatvora, iako su po prvobitnoj optužnici zahtevali da dobije 12 godina zatvorske kazne.

Vasiljka: Pravedno je ukinuta. Pa nije on sam sebe ubio, za boga miloga
Vasiljka: Pravedno je ukinuta. Pa nije on sam sebe ubio, za boga miloga

Petrin advokatNISAM OBAVEŠTENMilenko Milisavljević, advokat Petre Cvijić, kaže da nije obavešten da je prvostepena presuda ukinuta.- Ne mogu da komentarišem ukidanje presude jer još nisam obavešten o tome. Ne bih iznosio svoja očekivanja o novom suđenju jer trenutno ne znam ništa o njemu - rekao je Milisavljević.

ČINJENICEObrazloženje prve presude- Slobodan Bajić udaren je sedam metara dalje od pešačkog prelaza- U momentu udarca Petra Cvijić je vozila brzinom od 50 kilometara na sat- Petra Cvijić nije bila u mogućnosti da izbegne sudar sa pešakom i zaustavi kola- Nesreću je izazvao Slobodan Bajić, koji je započeo prelaženje puta van pešačkog- Slobodan Bajić je prelazio put u trenutku kada Petra Cvijić nije mogla da ga vidi od zadnjeg dela autobusaŠta je sporno u prvoj presudi (po odluci Apelacionog suda)- Saobraćajno-tehničkim veštačenjem nije odgovoreno da li je moguće da pešak leti 10 metara ako je brzina automobila bila 50 do 57 kilometara na sat- Nije utvrđeno da li je brzina kretanja Cvijićeve bila prilagođena saobraćajnoj situaciji - noćni uslovi vožnje, dva autobuska stajališta i približavanje pešačkom prelazu- Skice mesta gde je došlo do prvog kontakta vozila okrivljene i pokojnog Slobodana Bajića ne slažu se u veštačenjima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track