Uklonjen spomenik u Preševu
Foto: NEBOJSA MANDIC

Uklonjen spomenik u Preševu

Društvo -
Uklanjanje spomenika počelo je u 6. 40. u prisustvu Žandarmerije i novinara
1 / 8 Foto: NEBOJSA MANDIC

PREŠEVO - Uklonjenje spomenik bivšim pripadnicima tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) sa trga ispred zgrade opštine, javlja reporter Kurira.Uklanjanje spomenika počelo je u 6. 40.Oko spomenika bilo je raspoređeno je više od 100 pripadnika Žandarmerije, koji su novinarima i snimateljima dozvolili da se približe spomeniku, čije je uklanjanje od lokalnih Albanaca zatražila država. Nakon što je spomenik uklonjen okupila se mala grupa pripadnika albanske nacionalnosti, među kojima je bilo idece, ali sve prošlo bez incidenata.Spomenik je vezan užadima i biće bagerom "Blok gradnje" prebačen u kamion koji je parkiran pored, a koji je zatim prebačen u Niš.

Spomenik pripadnicima albanske OVPMB postavljen je novembra prošle godine, a najviši zvaničnici Srbije rekli su da mora biti uklonjen do 17. januara, za kada je bila zakazana četvrta runda pregovora Beograda i Prištine.

Spomenik nije uklonjen u predviđenom roku, a odbornici Skupštine opštine Preševo su, po isteku roka retroaktivno usvojili predlog o njegovom postavljanju. Tada su najavili da će kompletirati dokumentaciju potrebnu za legalizaciju spomenika.

Najnoviji predlog o rešenju spora stigao je od udruženja veterana bivše OVPMB da spomenik bude premešten iz centra grada u dvorište džamije ili Doma kulture u Preševu. Taj predlog je, prema pisanju kosovskih medija, stigao iz Prištine i Tirane.

Inače akciju uklanjanja spomenika izvelo je 600 pripadnika Žandarmerije iz sva četiri odreda smeštenih širom Srbije.

Posle povlačenja žandara iz Preševa lokalni Albanci započeli su okupljanja, a zanimljivo je da je uklanjanju spomenika prisustvovao jedan od bivših komandanata OVPMB Orhan Redžepi.

Albanski lideri u kafani čekaju sastanakAlbanski poltički lideri okupili su se u kafani preko puta trga na kome je do rano jutros stajao spomenik.

Među okupljenim je i jedan od komandanata OVPMB gde čekaju da počne sastanak, javlja reporter Kurira iz Preševa.

Vlada Srbije: Uklonjen nezakonito podignut spomenikVlada Srbije ocenila je danas da je uklanjanje spomenika ekstremistima u Preševu doprinos zajedničkom životu i poručila da će država i ubuduće odlučno sprovoditi red i zakon i osigurati stabilnost na čitavoj svojoj teritoriji.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije su obezbedili sprovođenje rešenja Ministarstva pravde i državne uprave o uklanjanju nezakonito podignutog spomenika, navedeno je u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Dačić: Nelegalni spomenik uklonjen bez incidenata i sile

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su posle isteka svih zakonskih rokova, po nalogu Ministarstva pravde, pripadnici Žandarmerije uklonili nelegalno postavljeni spomenik u Preševu.

"Srbija je pokazala dovoljno strpljenja, ali i poslala jasnu i čvrstu poruku da se zakon mora poštovati i da niko nije jači od države", rekao je Dačić.

On je kazao da je "akcija obavljena bez bilo kakvih incidenata i bez upotrebe sile".

Na trgu su, pored novinarskih ekipa i pripadnika Žandarmerije i njihovih blindiranih vozila, tokom akcije, bili komandant Žandarmerije Bratislav Dikić i Mladen Kuribak sa saradnicima, kao i Slađan Velinović, nacelnik policijske uprave u Vranju i Avdi Bajrami, komandir policijske stanice u Preševu sa zamenicima.

Pripadnici Žandarmerije su novinarima i snimateljima dozvolili da se približe spomeniku, čije je uklanjanje od lokalnih Albanaca zatražila država.Sa okolnih zgrada, mali broj građana posmatrao je akciju.

http://www.youtube.com/watch?v=vx8pEnzfKPI
http://www.youtube.com/watch?v=JUdVvbETUkE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track