Ukrajina: U Kijevu spontana komemoracija za žrtve protesta
Foto: AP

Pomen

Ukrajina: U Kijevu spontana komemoracija za žrtve protesta

Planeta -
Nekoliko hiljada Ukrajinaca je prošetalo do ulice Institutskaja koja je prošle nedelje bila poprište najvećeg nasilja u Ukrajini u poslednje 22 godine

KIJEV - Nekoliko hiljada Ukrajinaca okupilo se danas sa cvećem i svećama u rukama na kijevskom Trgu nezavisnosti na spontanoj komemoraciji demonstrantima koji su poginuli tokom protesta protiv predsednika Viktora Janukoviča.

Oni su prošetali do ulice Institutskaja koja je prošle nedelje bila poprište najvećeg nasilja u Ukrajini u poslednje 22 godine od kada je Ukrajina postala nezavisna država. Oni su pretvorili ulicu, gde su policijski snajperisti pobili nekoliko desetina ljudi, u improvizovani hram, paleći sveće i polažući cveće na kaldrmu i cigle koje su demonstranti doneli kao oružje protiv policije.

Janukovič je svrgnut u subotu kada je napustio kancelariju u Kijevu i rezidenciju i pobegao u istočnu Ukrajinu gde je rođen. Nadležnosti mu je ukinuo parlament pun poslanika koji su prebegli iz njegove Partije regiona, navodi Rojters. Savetnica Janukoviča izjavila je danas da on ne planira da napusti zemlju i da će nastaviti da obavlja svoje predsedničke dužnosti.

Jučerašnji događaji bili su kulminacija tromesečnih protesta na Trgu nezavisnosti. Više od 80 ljudi je ubijeno u sukobima sa policijom.Nije poznato gde se Janukovič danas nalazi. Veruje se da je na istoku zemlje koja je uvek bila uporište njegove moći.Predsednik parlamenta Aleksandar Turkinov imenovan je danas za vršioca dužnosti predsednika do izbora zakazanih za 25. maj. On je bliski saradnik opozicione liderke i bivše premijerke Julije Timošenko koja je u subotu puštena iz zatvora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja