UKRAJINCI PORUČUJU: Sada nema nazad

Protesti se ne smiruju

UKRAJINCI PORUČUJU: Sada nema nazad

Planeta -
U Kijevu i u drugim regionima Ukrajine od 21. novembra održavaju se masovni protesti pristalica evrointegracija

KIJEV - Proevropski demonstranti u Ukrajini nastavili su danas protest protiv predsednika Viktora Janukoviča posle simboličnog rušenja statue osnivača Sovjetskog Saveza Vladimira Lenjina juče na masovnim demonstracijama u centru Kijeva.Stotine demonstranata jutros su po ledenoj hladnoći nastavili demonstracije na kijevskom Trgu nezavisnosti, dok su se ostali okupili na barikadama koje su dan ranije postavili oko ključnih zgrada državne administracije, prenosi AFP. "Sada nema nazad", kaže demonstrant Volodimir Kibluk iz mesta Znamenka u centralnoj Ukrajini.Generalni sekretar UN Ban Kim-un juče je razgovarao telefonom sa Janukovičem i pozvao sve strane na miran dijalog o rešavanju političke krize, saopštila je Banova pres služba.

U Kijevu i u drugim regionima Ukrajine od 21. novembra održavaju se masovni protesti pristalica evrointegracija, nezadovoljnih odlukom vlade da obustavi pripreme za potpisivanje sporazuma o pridruživanju i zoni slobodne trgovine sa EU i tražeći ostavku vlade i oslobađanje uhapšenih demonstranata.U glavnom gradu Ukrajine i juče je održano "Narodno veće", na kome je, prema tvrdnjama opozicije, učestvovalo milion ljudi. Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine, međutim, saopštilo je da u protestu učestvuje približno 100.000 ljudi.

Eštonova u poseti Ukrajini

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton u utorak počinje dvodnevnu posetu Ukrajini kako bi pomogla u rešavanju političke krize u toj zemlji, saopštila je Evropska komisija. Eštonova će razgovarati "sa svim stranama", vladom, opozicijom i predstavnicima civilnog društva kako bi "pružila podršku pronalaženju političkog rešenja", rekla je jedna portparolka Komisije.

Ta portparolka je dodala da je reč o poseti na inicijativu Evropske komisije. U Ukrajini traju protesti zbog odluke vlasti da ne potpiše Sporazum o pridruživanju s Evropskom unijom, već da jača saradnju s Rusijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track