UKRAJINA DAN 7: U sukobima život izgubile 82 osobe, povređeno 699 ljudi
Foto: AP Photo

Konačan bilans

UKRAJINA DAN 7: U sukobima život izgubile 82 osobe, povređeno 699 ljudi

Planeta -
Nalog za hapšenje izdat je zbog optužbi za masovno ubistvo. Poslednji put viđen na Krimu. Ukrajinski bogataši masovno beže u Austriju. Medvedev odbio da pregovara sa novim vlastima. Bela kuća traži hitno formiranje tehničke vlade
1 / 3 Foto: AP Photo

BEČ - Vršilac dužnosti ministra policije Ukrajine izdao je nalog za hapšenje smenjenog predsednika Viktora Janukoviča, javlja AP.

Nalog za hapšenje je izdat zbog optužbi za masovno ubistvo, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov na svom Fejsbuku. "Otvoren je zvaničan slučaj za masovno ubistvo miroljubivih građana", napisao je Avakov, prenela je agencija Rojters."Janukovič i drugi ljudi odgovorni za to su predmet potrage (policije)", dodao je Avakov.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je da je Janukovič poslednji put viđen na Krimu, a zapadne agencije su prenele da se veruje da je na istoku zemlje koja je uvek bila uporište njegove moći. Janukovič je svrgnut u subotu kada je napustio kancelariju u Kijevu i rezidenciju i pobegao u istočnu Ukrajinu gde je rođen.

Ministarstvo zdravlja: U sukobima život izgubile 82 osobe, povređeno 699 ljudi

Ukrajinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas konačan bilans žrtava sukoba u Kijevu protekle sedmice, prema kojem su život izgubile 82 osobe.

Povređeno je 699 ljudi, od kojih su 463 osobe zadržane u bolnicama, prenela je agencija Itar-Tas s.

Nasilje na ulicama ukrajinske prestonice protekle sedmice, bilo je najgore u državi otkako je zemlja stekla nezavisnost 1991. godine.

Bela kuća: Fromirati brzo tehničku vladu

Bela kuća pozvala je danas na formiranje tehničke vlade u Ukrajini kako bi se obezbedila prelazna vlast do izbora u toj zemlji. Portparol američkog predsednika Baraka Obame, Džej Karni rekao je da Viktor Janukovič, smenjen u subotu u parlametu, "u ovom trenutku ne upravlja aktivno zemljom". On je dodao i da Vašington ne zna gde se Janukovič nalazi. Karni je rekao i da je parlament izabrao novog predsednika Oleksandra Turčinova "na zakonit način". "Radimo sa Ukrajinom i nasim evropskim partnerima, kao i sa Rusijom, kako bismo podržali nenasilan proces, koji će odgovoriti na teškoće sa kojima Ukrajina mora da se suoči", rekao je Karni.

Janukoviča pronašli u ruskoj pomorskoj bazi u Sevastopolju!?

Ukrajinski mediji su danas izvestili da se predsednik Viktor Janukovič, koga je opozvao parlament i za kojim je izdat nalog za hapšenje zbog optužbi za masovno ubistvo, nalazi u ruskoj pomorskoj bazi u Sevastopolju.

Prema informacijama izvora televizijskog kanala ATR, za Janukoviča je pripremljen desantni brod Crnomorske flote RF, kojim će se navodno uputiti u Rusiju, preneo je "Glas Rusije".

Medvedev: Rusija neće pregovarati s maskiranim i naoružanim demonstrantima

Dmitrij Medvedev izjavio je ranije danas da sumnja u legitimitet nove ukrajinske vlasti i da Rusija tamo nema s kim da komunicira. "Legitimitet čitavog niza organa vlasti tamo izaziva ozbiljne sumnje", rekao je Medvedev. "Ako vladom smatramo ljude koji se Kijevom šetaju sa crnim maskama i kalašnjikovima, onda je za nas teško da radimo sa takvom vladom", dodao je ruski ruski premijer

Rusija je kao "diktatorske" i "terorističke" danas osudila mere nove vlasti Ukrajine, ocenivši da se "krše prava ruske zajednice u Rusiji". "Pozivajući se na "revolucionarne interese", ozvaničavaju se "odluke" i "zakoni" koji imaju za cilj pre svega kršenje ljudskih prava Rusa", navelo je u saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, aludirajući na jučerašnje ukidanje zakona prema kojem je ruski bio drugi zvanični jezik u nekim oblastima Ukrajine.

Nalog za hapšenje Janukoviča (Foto: Facebook)
Nalog za hapšenje Janukoviča (Foto: Facebook)

Kličko ima velike šanse da osvoji većinu na izborima

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc očekuje da bi vođa opozicije, svetski šampion u boksu Vitalij Kličko, mogao osvojiti većinu na izborima u Ukrajini.U intervjuu bečkom nedeljniku "Profil" on je ocenio da će ukrajinski predsednik Viktor Januković izgubiti na izborima, koji su dogovoreni. "Polazim od toga da će Kličko dobiti većinu", kazao je Kurc ističući da glavnu krivicu za nasilje koje je viđeno proteklih dana u Kijevu snosi vlada. Istovremeno je zatražio međunarodnu istragu događaja u Ukrajini."Jasno je da je kršenja ljudskih prava ili pak ubistva ne smeju ostati bez sankcija", podvukao je Kurc. Oni koji su počinili te zločine, prema njegovim rečima, treba da odgovaraju."O tome ko snosi odgovornost za nasilje, postupaćemo slično kao sa sankcijama, gde se raditi na listi imena", najavio je Kurc.

Počela kampanja za predsedničke izbore

Ukrajinska Centralna izborna komisija objavila je početak predizborne kampanje, rekao je predsednik parlamenta i predsedavajući Vrhovne rade Oleksander Turčinov koji je privremeno preuzeo i dužnosti predsednika države.Turčinov je na sastanku poslaničkih grupa i frakcija naveo da Centralna izborna komisija oglašava početak kampanje za prevremene predsedničke izbore i da će kandidati, već od sutra, moći da se kandiduju, javila je ruska novinska agencija Itar Tas s.U subotu, u ukrajinskom parlamentu, izglasan je opoziv predsednika Viktora Janukoviča i raspisani prevremene izbori za 25. maj.S druge strane, rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je juče svog ambasadora u Ukrajini da dođe u Moskvu radi konsultacija zbog pogoršavanju situacije u Kijevu, dan nakon što je opozvan predsednik Janukovič.Nešto ranije, Turčinov je rekao je da je "Kijev otvoren za dijalog s Rusijom, sve dok Moskva poštuje odluku njegove zemlje da uspostavi tešnje odnose s EU"."Spremni smo za dijalog s Rusijom...s tim što treba uzeti u obzir evropski izbor Ukrajine, što će nadam se biti potvrđeno na predsedničkim izborima zakazanim za 25. maj", rekao je Turčinov u obraćanju naciji preko televizije.

Bogataši masovno beže u Austriju

Svrgnuta ukrajinska politička elita beži sa svojim porodicama iz haosa na Zapad, a mnogi od nijh su odabrali Austriju. Među mnogim bogatim Ukrajincima bliskim predsedniku Viktoru Janukoviču Austrija je omiljena destinacija. Posle bivšeg premijera sada je u Austriju doputovao i guverner Narodne banke Ukrajine Serž Klijev. Prema pisanju bečkog dnevnika "Kronen cajtung", Austrija među bogatim Ukrajincima važi za utočište u kojem je moguće voditi bezbrižan život u egzilu.

Mnoge ličnosti bliske Janukoviču su proteklih godina sebi obezbedile sigurno utičište pre svega u elitnom delu Beča i Donje Austrije. Od izbijanja krize u Ukrajini austrijske bezbednosne vlasti zabeležile su porast aktivnosti putovanja bogatih pristalica Janukoviča. Tako je nedavno svrgnuti premijer Mikola Azarov posetio svog sina i snaju u Beču. Pre par dana je privatnim avionom na bečki aerodrom sleteo i Klijev, koji poseduje vilu u Beču.

Eštonova danas putuje u Kijev

Visoka Predstavnica Evropske unije za spojnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton otputovaće danas u Ukrajinu, gde će sa ključnim političkim akterima razgovarati o načinima izlaska iz krize i merama za ekonomsku stabilizaciju zemlje, saopšteno je sinoć iz njenog kabineta.“Visoka predstavnica pažljivo prati situaciju u Ukrajini i poziva sve strane da ostanu angažovane u dijalogu da bi se našlo trajno rešenje i da čuvaju jedinstvo i teritorijalni integritet Ukrajine kako bi se svim građanima obezbedila prosperitetna i demokratska budućnost”, navedeno je u saopštenju koje je sinoć upućeno medijima.

Ukrajini 20 milijardi evra za reforme

Posle formiranja nove vlade u Ukrajini, EU će najverovatnije biti spremna da da 20 milijardi evra za sprovođenje reformi u zemlji, izjavio je Elmar Brok. Delegacija Evropskog parlamenta, sa šefom poslaničkog kluba desnog centra Elmarom Brokom na čelu, boravi u poseti Kijevu.

Kako je ranije saopšteno iz pres službe EP, evropski poslanici će razgovarati sa delegatima Vrhovne Rade (skupštine) o pomoći ukrajinskim kolegama nakon krvavih nemira ove sedmice u Kijevu. Dvanaestočlana delegacija, koja uključuje predstavnike svih političkih grupa zastupljenih u EP, boraviće u Ukrajini dva dana.

Medvedev: Diskutabilan legitimitet novih ukrajinskih vlasti

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je danas izjavio da njegova vlada gaji ozbiljne sumnje u legitimitet onih koji su došli na vlast u Ukrajini nakon opoziva predsednika Viktora Janukoviča, dodavši da činjenica da su neke države priznale takvo stanje predstavlja "odstupanje od normale"."Ne shvatamo šta se tamo dešava. Postoji realna pretnja po naše interese i živote naših građana", izjavio je Medvedev, a prenele ruske agencije."Postoje ozbiljne sumnje u legitimitet većeg broja organa moći koji sada funkcionišu u Ukrajini", istakao je ruski premijer.Kad je reč o produženju primene sporazuma o snabdevanju gasom između Rusije i Ukrajine, Medvedev je istakao da će o tome morati da pregovaraju ukrajinske kompanije i vlada u Moskvi."Ugovori koji su zakonski obavezujući moraju se poštovati. Mi ne poslujemo sa pojedincima ili određenim ljudima, ovo je pitanje međudržavnih odnosa", rekao je Medvedev.U subotu je u ukrajinskom parlamentu izglasan opoziv predsednika Viktora Janukoviča i raspisani su prevremeni izbori za 25. maj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track