ULOVILI CRVENOG PATULJKA: Nasa otkrila novu Zemlju?
Foto: Nasa, Nova Planeta

Detaljni podaci o novootkrivenom zvezdanom sistemu će biti predstavljeni krajem godine

ULOVILI CRVENOG PATULJKA: Nasa otkrila novu Zemlju?

Tech -
„M“ zvezde su mnogo manje i slabije od našeg Sunca i nisu dovoljno svetle da bi se videle golim okom. Poznate su i kao „crveni patuljci“, i čine 70 odsto svih zvezda u galaksiji i razlikuju se po veličini

Jesu li naučnici blizu toga da nam saopšte da je potraga za novom Zemljom okončana? Jer novootkrivena planeta koja orbitira po spoljašnjoj ivici nastanjive zone patuljaste M1 zvezde sa još četiri planete, po veličini i uslovima je gotovo ista kao Zemlja, otkrio astronom Tomas Barkli.Potraga za vanzemaljskim životom dobila je „vetar u leđa“ nakon što je naučnik Tomas Barkli otkrio nastanjivu planetu gotovo iste veličine kao što je Zemlja. Tačnije, 1,1 put je veća od naše Plave planete.Ovaj astronom iz Nasinog istraživačkog centra „Ejms“, u Kaliforniji, došao je do ovog otkrića koristeći podatke koje je sakupio svemirski teleskop „Kepler“.

Neimenovana planeta je otkrivena kako orbitira oko neidentifikovane zvezde u njenoj tzv. zoni Zlatokose – regionu oko zvezde koji emituje dovoljno energije, svetla i temperature za postojanje vode na površini i uslova za život.Svoje otkriće, Barkli je prezentovao na stručnoj konferenciji „Traganje za životom izvan Solarnog sistema“ u Arizoni.

Pomoću slika koje je zabeležio „Kepler“, on je, kako tvrdi, uspeo da pronađe novi zvezdani sistem koji se sastoji od pet planeta koje kruže oko M1 patuljaste zvezde.„M“ zvezde su mnogo manje i slabije od našeg Sunca i nisu dovoljno svetle da bi se videle golim okom.Poznate su i kao „crveni patuljci“, i čine 70 odsto svih zvezda u galaksiji i razlikuju se po veličini.Poređenja radi, naša zvezda je „G patuljak“ , a takvih ima samo pet odsto u univerzumu.I mada je do sada otkriveno nekoliko planeta koje su slične Zemlji, Barklijeva neimenovana planeta je po veličini najbliža našoj planeti. Detaljni podaci o novootkrivenom zvezdanom sistemu će biti predstavljeni kasnije ove godine. Inače, Nasa je 2009. godine lansirala teleskom „Kepler“, sa ciljem da „lovi“ planete koje liče na našu.

(RTS/Dejli mejl/)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track