Unuk Edvarda Kardelja: Neću da Slovenija bude puki izvršilac briselskih odluka!
Foto: Youtube

Hoće u EU parlament

Unuk Edvarda Kardelja: Neću da Slovenija bude puki izvršilac briselskih odluka!

Planeta -
Igor Šoltes skloniji je idejama desnice da se uvede većinski izborni sistem jer, tvrdi, sadašnji proporcionalni generiše slabe koalicione vlade koje su neefikasne

LJUBLJANA - Udruženje "Verujem", čiji je lider dugogodišnji slovenačkii vrhovni revizor Igor Šoltes - u javnosti poznat i kao unuk nekadašnjeg jugoslavenskog političara Edvarda Kardelja, objavilo je danas da je prikupilo 3.500 potpisa koji omogućavaju samostalan nastup na izborima za Evropski parlament 25. maja.

Udruženje tvrdi da će u središte svog delovanja u Briselu, ukoliko dobiju predstavnike u evroparlamentu, staviti "interese Slovenije" koja, kako dodaju, ne može da bude "puki izvršilac briselskih odluka".

Šoltes, 49-godišnji pravnik koji je nakon pada bivše vlade Janeza Janše početkom prošle godine spominjan među kandidatima za predsednika tehničke vlade, lane je odbio ponudu da u vladi Alenke Bratušek preuzme mesto ministra za zdravstvo. Kako najavljuje, udruženje "Verujem" prerasće i u stranku koja bi se na jesen kandidovala na lokalnim, a sledeće godine i na parlamentarnim izborima, prenela je Hina.

Najnovija ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da bi Šoltesova lista na izborima za osam slovenačkih predstavnika u Evropskom parlamentu mogla da dobije 8,7 odsto glasova, posebno na račun etabliranih stranaka levice i liberala čiji je rejting zadnjih meseci u padu.

Šoltes naglašava da slovenačkim klasičnim političkim strankama treba postaviti alternativu, a što se tiče izbornog sistema Kardeljev unuk je skloniji idejama desnice da se uvede većinski izborni sistem jer, tvrdi, sadašnji proporcionalni generiše slabe koalicione vlade koje su neefikasne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja