UPIS PO PLANU: Srpski neće biti poništen

Konačni rezultati 25. juna

UPIS PO PLANU: Srpski neće biti poništen

Društvo -
Rezultati lošiji nego prošle godine, kažu u Ministarstvu prosvete

BEOGRAD - Test iz srpskog jezika neće biti poništen, a istraga o tome kako su testovi iz matematike dospeli u javnost pre ispita još traje. Republička upisna komisija tvrdi da upis teče po planu, a u Ministarstvu prosvete kažu da test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika neće biti ponovljen.

Pismeni dokazi o testovima iz matematike, koje su mnogi đaci videli pre polaganja, dostavljeni su policiji.Rad policije ne treba da utiče, u smislu da deca ne treba svoj deo posla da obave i da se upišu u školu. Jednostavno, kad policija bude imala određene činjenice koje će ukazivati na nečiju zloupotrebu, mi ćemo sa tim izaći u javnost i to saopštiti", rekao je direktor policije Milorad Veljović.

Preliminarni rezultati male mature objavljeni su u petak ujutru, a žalbe su se školama podnosile pre podne. Oni koji ne budu zadovoljni odgovorom mogu da se žale danas gradskoj komisiji. "Tri učenika su odlučili da napišu prigovore za rešavanje spornih pitanja, tako da će im to biti i omogućeno", rekla je Snežana Stefanović Milanović, direktorka OŠ "Jovan Popović" u Kruševcu.

Učenici po starom kažu, moglo je bolje, ali i pitanja nisu bila baš laka.

"Iz godine u godinu rezultat je sve lošiji. Preliminarni rezultati govore da su rezultati slabiji i iz srpskog, i iz matematike nego prethodnih godina", ističe predsednik Republičke upisne komisije Zoran Kostić.Nezadovoljstvo stanjem u prosveti i predloženim zakonskim odredbama još jednom je iskazala Unija sindikata posvetnih radnika Srbije na konferenciji za medije, a potom na skraćenom školskom času u Pionirskom parku, tražeći da se otkriju krivci u "aferi testovi".

"Da kažemo da smo nezadovoljni onim što se u Srbiji dešava u obrazovanju, a prethodna afera je samo potvrdila ono što mi već godinama unazad pričamo. Odnos prema prosveti je vrlo neozbiljan i zato nam se sve ovo dešava", kaže Jasna Janković iz Unije.

Rezultati loši, prosek bodova niži

Prema preliminarnim rezultatima male mature koji su Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavljeni iz svih školskih uprava u Srbiji, prosečan broj bodova iz maternjeg jezika je 10,79, dok je prosečan broj bodova iz matematike 9,98, što je lošije nego prošle godine.Izlaznost učenika na završni ispit osnovne škole ove školske godine bila je 98,63 odsto, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Na prošlogodišnjem završnom ispitu rezultati su bili bolji, prosečan broj bodova iz srpskog, odnosno maternjeg jezika bio je 13.27, a iz matematike 10.44.Konačni rezultati završnog ispita prema utvrđenom Kalendaru upisnih aktivnosti biće objavljeni 25. juna 2013. godine u osnovnim školama, kao i na sajtu Ministarstva prosvete pod šiframa poznatim đacima i roditeljima.Potom će učenici predavati liste želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima 26. i 27. juna u matičnim školama, navodi se u saopštenju.

Raspored učenika po školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima biće objavljen 7. jula, a upis učenika u prvom upisnom krugu je 08. i 09. jula.

Učenici će moći da predaju listu želja za drugi upisni krug 9. jula 2013. godine.

Konačan raspored učenika po školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima u drugom upisnom krugu biće objavljen 11. jula, a 12. jula je upis učenika u drugom upisnom krugu.Na završnom ispitu, učenik može da ostvari najviše 20 bodova po predmetu, odnosno maksimalno 40 bodova.

Na osnovu opšteg uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu osnovne škole, broja bodova dobijenih na osnovu rezultata na takmičenjima učenika osmog razreda i na osnovu rezultata na završnom ispitu učenici će se rangirati i raspoređivati po srednjim školama, a prema listi želja, navodi Ministarstvo prosvete.

http://www.youtube.com/watch?v=EekU2uzjwrQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track