UPOZORENJE: Otrovne bobice podvaljuju kao lekovitu aroniju

Poljoprivredni fakultet

UPOZORENJE: Otrovne bobice podvaljuju kao lekovitu aroniju

Društvo -
Plodovi kokošijeg grožđa su sočni i jako otrovni, kao i cela biljka, navode stručnjaci i apeluju na građane da, uprkos razlikama između aronije i kokošijeg grožđa, obrate pažnju na plodove i biljke koje kupuju

NOVI SAD - Stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu upozorili su danas građane da budu oprezni prilikom kupovine sumnjivih plodova ili biljaka za koje se tvrdi da su aronija, jer je bilo slučajeva prodaje pod tim nazivom kokošijeg goržđa, koje je otrovna biljka.

Departmanu za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu pri tom fakultetu obratilo se protekla dva meseca nekoliko građana iz različitih delova Srbije radi identifikovanja plodova, odnosno biljaka koji su kupljeni kao aronija, navedeno je u saopštenju Poljoprivrednog fakulteta.

“U svim tim slučajevima stručnjaci departmana su navedene plodove, odnosno biljke, identifikovali kao kokošije grožđe (Solanum nigrum), čiji su ne samo plodovi nego i čitava biljka otrovni", upozoreneo je u saopštenju.

Aronija je višegodišnja drvenasta biljka koja formira žbun, plodovi su joj tamno-plave do crne boje ali, kako objašnjavaju stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta, nisu bobice već sinkarpne koštunice, poput gloga. Sazrevaju krajem avgusta i početkom septembra, nisu sočni i nemaju glatku i ravnu pokožicu nego je ona obično blago ili više nabrana.

Za razliku od aronije, kokošije grožđe je zeljasta jednogodišnja biljka (ponekad dvogodišnja) korovske vrste, koja takođe ima tamno-plave do crne plodove ali su to sjajne bobice i neprijatnog mirisa kad odstoje.

Kokošije grožđe
Kokošije grožđe

Plodovi kokošijeg grožđa sazrevaju od septembra do novembra, jako su sočni i otrovni su, kao i cela biljka, navode stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta i apeluju na građane da, uprkos razlikama između aronije i kokošijeg grožđa, obrate pažnju na plodove i biljke koje kupuju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track