UPRAVLJAČKI TIM: Srbi nisu za formiranje nikakve vojske Kosova!
Foto: Beta/Ap

Zajednica srpskih opština

UPRAVLJAČKI TIM: Srbi nisu za formiranje nikakve vojske Kosova!

Politika -
Predstavnici lokalnih samouprava na KiM kao i članovi Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO, ostaju čvrsto privrženi međunarodnom pravu, odnosno rezoluciji SBUN 1244, kao i stavovima Vlade Republike Srbije po svim pitanjima koja su vezana za KiM

KOSOVSKA MITROVICA - Upravljački tim za formiranje Zajednice srpskih opština demantovao je danas i odbacio kao potpuno neistinito saopštenje prosleđeno iz Građanske inicijative SDP o podršci predstavnika srpske zajednice na Kosovu i Metohiji o ideji formiranja takozvane "vojske Kosova".

U saopštenju Upravljački tim ZSO odbacuje navode iz saopštenja prosleđenog iz SDP-a o bilo kakvom učešću pripadnika srpskog naroda na Kosovu i Metohiji u stvaranju i funkcionisanju takozvane “vojske Kosova”.

“Predstavnici lokalnih samouprava na KiM kao i članovi Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO, ostaju čvrsto privrženi međunarodnom pravu, odnosno rezoluciji SBUN 1244, kao i stavovima Vlade Republike Srbije po svim pitanjima koja su vezana za KiM”, navodi se u saopštenju.

Upravljački tim ZSO, takođe je upozorio na opasnost od “lažno iskonstruisanih saopštenja, koja za cilj imaju unošenje haosa i neistina u medijskom prostoru čime se na kraju obmanjuje javnost”, stoji na kraju saopštenja Upravljačkog tima ZSO i gradonačelnika sa severa Kosova.

Ranije danas medijima je dostavljeno saopštenje u kojem se kaže da su politički predstavnici Srba sa severa Kosova i Metohije podržali Vladu i predsednika Srbije u zahtevu da se na tom prostoru "formiraju Bezbednosne snage Severa".

Posebno je naznačeno da je saopštenje, iz tehničkih razloga, poslato sa službenog mejla SDP čije je lider Oliver Ivanović.

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je ranije da će zbog najave Prištine o formiranju vojske biti potreban novi aneks Briselskog sporazuma. On je rekao da je pre četiri meseca nagovestio Evropskoj uniji pitanje formiranja tzv.vojske Kosova.

"Oni su mi odgovorili da se radi o kosovskim odbrambenim snagama, i ja sam pitao od koga se brane. Takođe sam rekao da, ako se prave takve snage, to treba učiniti i na severu. Što u njima, po uzoru na dogovor o policiji, ne bi bilo dogovora o sastavu koji odgovara stanovništvu", upitao je Nikolić.

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da je armija Kosova za Srbiju potpuno neprihvatljiva i da Srbija ne namerava da u okviru briselskog dijaloga ili na neki drugi način pregovara o tom pitanju.

"Pogrešne su interpretacije da tražimo nekakav aneks, mi ne tražimo nikakav aneks (briselskog sporazuma). Ne tražimo nikakav aneks ili pregovore o armiji Kosova - nema armije Kosova", poručio je Vulin.

Kako je objasnio, Vlada Srbije nije odustala od zahteva za sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN o tom pitanju, ali ne zavisi od nje kada će se to desiti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track