URGENCIJE: Dačić sprečio hapšenje lopova iz SPS?
Foto: Zorana Jevtić

Ekskluzivno zataškana afera "Galenika"

URGENCIJE: Dačić sprečio hapšenje lopova iz SPS?

Politika -
Velika akcija hapšenja koja je bila planirana za subotu 12. aprila otkazana u poslednji čas pošto je među optuženima bio i Dejan Backović politički direktor SPS

BEOGRAD - Zloupotreba. Ivica Dačić, lider SPS, odlazeći premijer i ministar unutrašnjih poslova, zaustavio je akciju hapšenja odgovornih u aferi „Galenika“, otkriva Kurir.

Dačić je, kako saznajemo, iskoristio poslednje dane svog ministrovanja da spreči privođenje pravdi svojih stranačkih saboraca koji su osumnjičeni za malverzacije u tom farmaceutskom gigantu, kojem je samo u poslu s „Velefarmom“ naneta šteta od 75 miliona evra.

Odložena akcija- U petak 11. aprila dogovorena je akcija hapšenja, koja je trebalo da bude realizovana u subotu, u sedam sati ujutru. Sve je teklo po planu, raspoređeno je 40 pripadnika policije, prema ustaljenoj proceduri, već u petak da prate „osumnjičene“. Iznenada, usred noći, negde oko tri časa ujutru, odnosno samo četiri sata pred hapšenja, akcija je zaustavljena - priča dobro obavešten izvor Kurira iz tužilaštva i nastavlja:- Oni su povučeni jer je Ivica Dačić uspeo da spreči akciju, pošto je na spisku za hapšenje bio i socijalista Dejan Backović, bivši predsednik UO „Galenika“, u čije vreme je poslovanje sporno. Backović je politički direktor SPS, a Dačiću je izgleda bilo veoma važno da se ne hapsi visoki funkcioner njegove partije dok se ne završe pregovori o novoj vladi.Kako Kurir saznaje, na spisku za hapšenje bilo je još šestoro direktora iz „Velefarma“, dok su krivičnom prijavom obuhvaćeni bivši generalni direktor te kompanije Dragoljub Vučićević, ali i Nenad Ognjenović, bivši generalni direktor „Galenike“, takođe kadar SPS. Njih dvojica su prošle godine već bili hapšeni (pogledaj okvir) za mahinacije u „Galenici“.Velika pljačka- Sumnja se da su izvršili više krivičnih dela od 2008. do 2012. i u nameri da pribave imovinsku korist „Velefarmu“ i Vučićeviću, oštetili „Galeniku“ za 77 miliona evra. „Galenika“ je u tom iznosu isporučila robu „Velefarmu“, ali praktično bez sredstava obezbeđenja. Konkretno, kao sredstvo plaćanja izdate su valutirane menice preduzeća koje posluju u okviru „Velefarma“ i to u vreme kad su im računi bili u blokadi. Menice su pak, po nalogu osumnjičenih, emitovane kod poslovnih banaka, ali su po dospeću na naplatu menice prema regresnom pravu naplaćivane s računa „Galenike“ - priča naš sagovornik i ističe:- Po nalogu Ognjenovića i Backovića februara 2011. je između „Galenike“ i „Velefarma“ sklopljen sporazum, na osnovu kojeg je naš farmaceutski gigant povukao menice od oko milijarde dinara. I to nije sve. Po nalogu Backovića, „Galenika“ je potpisala ugovor o jemstvu za kredit od 2,2 miliona evra kod Unikredit banke. I taj dug je „Galenika“ preuzela na sebe.Do zaključenja ovog broja, Dačić nije odgovarao na poruke.

Zbog 12 miliona evraDIREKTORI VEĆ HAPŠENIZbog zloupotreba u „Galenici“, kojima je ta kompanija oštećena za oko 12 miliona evra, maja 2013. uhapšeno je osam osoba, među kojima i bivši generalni direktor Nenad Ognjenović. Direktor policije Milorad Veljović je tada rekao da je „Galenika“ višestrukim povećavanjem cena u nabavci sirovina za lekove oštećena za oko sedam miliona, pri nabavci skulptura iz livnice „Jeremić“ za dva miliona evra i isto toliko prodajom gotovih lekova bez odluke organa upravljanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track