USKRS U DOMU DRAGICE NIKOLIĆ: Volim kad mi se po dvorištu rastrče unuci i kokoške!

Ekskluzivno za Kurir prva dama Srbije

USKRS U DOMU DRAGICE NIKOLIĆ: Volim kad mi se po dvorištu rastrče unuci i kokoške!

Politika -
Zbog brzog života pretrpanog obavezama, praznični dani za mene su pravi blagoslov, idealno vreme da se porodica okupi kod nas u Bajčetini

BEOGRAD - Dan za porodicu, odmor i sitna nadmetanja.Dragica Nikolić, prva dama Srbije, danima se radovala slatkim uskršnjim „obavezama“ - farbanju jaja i spremanju uskršnje trpeze, jer, kako kaže u razgovoru za Kurir, praznici, a naročito najveći hrišćanski - Uskrs - idealna su prilika da se cela porodica okupi na porodičnom imanju u Bajčetini i uživa u zajednički provedenom vremenu.Vreme za ljubav- Za Vaskrs smo svi, cela porodica, zajedno na imanju u Bajčetini. Divno je kad je lepo vreme, kao ove godine, pa se po dvorištu rastrče i unuci i kokoške. (smeh) U današnje vreme brzog života pretrpanog obavezama, ti praznični dani za mene su pravi blagoslov i idealno vreme da se cela porodica okupi. Tako se nagledam svoje dece i uživam u druženju s unucima. To je vreme kad im nadoknadim svu ljubav koju im telefonom ne mogu poslati - kaže supruga predsednika Srbije Tomislava Nikolića.Uskršnja jaja farba s unucima, mada, priznaje, u šaranju jaja niko ne može da nadmaši njenu majku.Za Uskrs meso- Deca jaja oslikavaju bojama, ja voskom, ali svi se postidimo kad vidimo jaja koja moja majka oslika. Najbolje joj leži slikanje ptica, maher je da dočara ptičicu u letu ili da, pomoću kukuruzne svile, oko iscrtane ptice napravi gnezdo - priča nam prva dama i dodaje da s jednako velikom pažnjom priprema i tradicionalnu uskršnju trpezu:- Za prazničnu trpezu obavezno pravim vaskršnji kolač, zapravo pogaču u koju poređam jaja. Ostala jela su tradicionalna, mrsna. Kako naš narod kaže - valja se posle posta. Za vaskršnju pečenicu zaduženi su Toma i sinovi.

Dragicu obradovalo lepo vreme za Uskrs
Dragicu obradovalo lepo vreme za Uskrs

Nikolići svaki praznik provode zajedno
Nikolići svaki praznik provode zajedno

Izgradićemo porodilišta kakva su u Italiji♦ Posle praznika, prva dama Srbije vraća se poslu u okviru Fondacije „Dragica Nikolić“, koju je pokrenula kad je njen suprug postao šef države.- Za ovo kratko vreme od osnivanja Fondacije obišli smo većinu porodilišta u Srbiji i napravili listu onih koja su u najgorem stanju i kojima je pomoć najpotrebnija. Uskoro počinje izgradnja porodilišta u Čačku, a u izradi su i projekti za porodilišta u Kragujevcu i Vranju. Sva porodilišta koja budemo gradili ili renovirali radiće se po uzoru na porodilišta u Italiji koja smo posetili, a koja se smatraju najsavremenijim u Evropi - kaže Nikolićeva i podseća da Fondacija ne zapostavlja ni druga polja, pre svega oblast umetnosti i kulture.

Unučići su mi najbolji savetnici♦ Kako kaže, o svemu se dogovara sa suprugom, koji joj je, priznaje, ujedno i najveća podrška.- Pričamo o svemu, dogovaramo se, savetujemo. Kao što se radi u svakom normalnom braku, ništa neobično. I ostatak porodice je, svakako, velika potpora. Razgovaramo svaki dan i sa sinovima, i sa snahama, i sa unučićima. Nekad je čak najbolje poslušati najmlađe. Uostalom, mladost i jeste najvažnija, u njoj je budućnost i naše porodice i naše države - navodi prva dama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track