USKRŠNJA POSLANICA Hočevar: Božja ljubav jedina istinska stvaralačka snaga
Foto: Beta

Uoči najvećeg hrišćanskog praznika

USKRŠNJA POSLANICA Hočevar: Božja ljubav jedina istinska stvaralačka snaga

Društvo -
Ko je telesno zdrav i traži samo materijalne ugodnosti i koristi, on i ne primećuje tolike vapaje sa svih strana, koje mi, sveštenici, svakodnevno čujemo u ispovedaonicama, u duhovnom vođenju osoba, kao i u tolikim ličnim razgovorima, posebno sa roditeljima i vaspitačima, upozorio je nadbiskup beogradski

BEOGRAD - Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar poručio je, u Uskršnjoj poslanici, da je Božja ljubav jedina istinska stvaralačka snaga, ali da se u savremenom načinu života stvara privid kao da nema potrebe za slavljenjem Uskrsa, događaja koji je u svemu poseban, jedini i neuporediv.

"Slaveći, po svemu izuzetan događaj, pozdravljam vas s najdubljim poštovanjem i poniznom čežnjom srca želim da vas ovo slavlje Uskrsa u svemu obnovi i podstakne na nepokolebljivu veru nade", poručio je nadbiskup Hočevar.

Prema rečima nadbiskupa Hočevara, čini se kao da savremeni način života, sa svojim umnoženim mogućnostima i ponudama, može da zaobiđe svaku potrebu za slavljenjem Uskrsa. Svakodnevica, koja nam donosi toliko informacija sa svih strana, trgovine prepune najrazličitijih egzotičnih ponuda i dinamična zbivanja u društvenom i političkom delu života, objašnjava nadbiskup Hočevar, kao da u celini upošljavaju i zadovoljavaju sve naše ljudske želje i mogućnosti. I zaista, ko je telesno zdrav i traži samo materijalne ugodnosti i koristi, on i ne primećuje tolike vapaje sa svih strana, koje mi, sveštenici, svakodnevno čujemo u ispovedaonicama, u duhovnom vođenju osoba, kao i u tolikim ličnim razgovorima, posebno sa roditeljima i vaspitačima, upozorio je nadbiskup Hočevar.

On je konstatovao da danas svi žure, ne znajući šta im je cilj i šta je smisao tolike žurbe, dok se istovremeno uvećava broj onih koji žive u zavisnostima, usamljenosti, u psihičkim teškoćama, ili bude u sebi agresiju.Nadbiskup Hočevar napominje da Isus, svojim krstom i uskrsnućem, jedini otvara prostore pravog i sveobuzimajućeg smisla, sreće, radosti i večnosti.

Poslanica Jevrejima, kao izuzetan dokument Božjeg nadahnuća, govori nam, naime, kako je taj isti Isus iz Nazareta svojom sopstvenom krvlju "prodro" nebesa i ušao u Svetilište, u Tajnu Presvetog Trojstva. Time nam je otvorio put, nov i živ, rekao je nadbiskup Hočevar.To znači, istakao je nadbiskup Hočevar, da niko više ne bi trebalo da pati od besmisla, depresije, beznađa, pasivnosti, neodgovornosti, ili na bilo koji način da sebi i drugima oduzima život.

Taj novi i živi put, nikome ne dozvoljava da na bilo koji način sprečava ili uništava začeće, rađanje i rast ljudskog bića, rekao je nadbiskup Hočevar.On napominje da Isus, koji nam je otvorio taj put do nepojmljive punoće sreće, radosti i zadovoljstva, ne dozvoljava da nam bilo ko oduzima istinsku nadu, radost vere, slobodu, samostalnost i odgovornost.Niko ne sme da nas pravi fizičkim, psihičkim ili ideološkim robljem, naglasio je nadbiskup Hočevar.Isusova žrtva, prema rečima nadbiskupa Hočevara, leči naše agresije i agresivnost, naše oholosti i samodovoljnost, naše sebičnosti i naše bolesne potrebe da uvek budemo prvi, jedini i uvek u središtu događanja.

Nadbiskup Hočevar je praznik Uskrs, koji se ove godine obeležava istog dana po novom i starom kaledaru, pravoslavnim vernicima čestitao tradicinalnim pozdravom Hristos vaskrse - vaistinu vaskrse.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja